Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Jedva zarađujemo za kruh"

Zagrebački taksisti nakon Ubera opleli i po starim konkurentima: "Cammeo i Eko taksi krše zakon"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Udruženja auto taksi prijevoznika Grada Zagreba optužuju Cammeo i Eko taksi za nezakonito poslovanje

Prekršajni sud u Zagrebu odbio je optužni prijedlog kojim je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture tražilo da se ukine aplikacija Uber.

Pročitajte i ovo Cijena vožnje Špansko - Lanište Uberom (Foto: Čitatelj) Od Španskog do Laništa za 200 kn Cijene taksi-prijevoza jutros skočile u nebo: "Za taj novac mogla sam otići do Zadra i vratiti se" Taksi vozila u Dubrovniku (Foto: Dnevnik.hr) U Zagrebu, Puli i Dubrovniku Taksisti prosvjeduju, ali putnici se ne žale: Evo koliko će vas u jeku sezone koštati taksi, a koliko Uber

Nepravomoćnu odluku sud je donio 15. rujna, a ako Ministarstvo podnese žalbu, o njoj će odlučivati Visoki prekršajni sud.

Za komentar odluke smo upitali Udruženje auto taksi prijevoznika Grada Zagreba čiji članovi vode borbu s Uberom te su zbog, kako kažu, "nelojalne konkurencije" diljem Hrvatske održali prosvjede.

Vodstvo udruge Radio Taxi Zagreb sa sadržajem odluke nije upoznato, no napominju da se ona mora poštivati.

"Cammeo i Eko taksi krše zakon"

I dalje tvrde kako Uber posluje nezakonito, a ovaj put optužbe su uputili i svojim „starim“ konkurentima Cammeu i Eko taksiju.

„Mi poštujemo zakone za razliku od Ubera, Taxi Cammea i Eko Taksija. Nećemo dozvoliti da se zakoni krše jer trebaju biti isti za sve. Svaki vozač taksija po zakonu mora imati srednju stručnu spremu za vozača te položen poseban ispit. Odgovorno tvrdim da većina njihovih vozača ne zadovoljava te uvjete, a već sedam godina rade bez ikakvih sankcija“, kazao je u razgovoru za DNEVNIK.hr potpredsjednik udruženja Radio Taxi Zagreb Ivan Pilko.

Ističe kako Cammeo i Exo taxi zapošljavaju vozače koji prema zakonu ne bi smjeli biti zaposleni.

„Mi se borimo na sve strane. Imamo 975 članova, a više od njih 900 su samostalni obrtnici koji rade sami. Jedva zarađujemo za kruh“, kaže Pilko.

Eko taxi: "Nedostaje kvalificiranih vozača"

Iz Eko taxija pak poručuju kako "u potpunosti zadovoljavaju sve zakonske uvjete", ali ističu kako na tržištu nedostaje kvalificiranih vozača.

"Posebno pazimo na to da zadovoljavamo apsolutno sve zakone, podzakonske akte i pravila koje od nas zahtijevaju razne razine vlasti. Naša branša je trenutno suočena s činjenicom da na tržištu nedostaje kvalificiranih vozača, što podrazumijeva niz regulativa vezanih uz sigurnost, različite propise i poznavanje grada", kažu u Eko taksiju.

 

Cammeo: "Svi naši vozači prolaze specijalnu edukaciju"

U Cammeu ističu kako svi njihovi vozači prolaze specijalnu edukaciju na kojoj se taksisti pripremaju na "situacije koje ih mogu dočekati u prometu"

"Cammeo poštuje sve pozitivne propise Republike Hrvatske, a poput Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, Zakona o sigurnosti u prometu, Pravilnik o tehničkim uvjetima za autotaksi vozila te sve odluke i propise jedinica lokalne samouprave u svih deset gradova u kojima poslujemo.Također, svi naši vozači prolaze i specijaliziranu Taksi akademiju u kojoj profesionalni mentori pripremaju buduće taksiste na situacije koje ih mogu dočekati u prometu i u kontaktu sa strankama. Naša Akademija jedina je takva škola u ovom dijelu Europe, a njen program pohvaljen je od strane brojnih stručnjaka iz područja prometa i psihologije", poručuju iz Cammea.
 

"Ako se odlučimo za prosvjed, uredno ćemo ga prijaviti"

Na pitanje hoće li borbu protiv Ubera nastaviti novim prosvjedima, iz Udruženja auto taksi prijevoznika poručuju kako zasad ne planiraju takve aktivnosti.

„Zasad nemamo u planu novi prosvjed, ali ako do njega dođe prethodno ćemo ga uredno najaviti“, kaže Pilko.

Iz Ubera su tek kratko poručili kako nisu primili odluku suda te je stoga ne mogu komentirati.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene