Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada o osobnom bankrotu

'Osobni bankrot nije čarobni štapić. To je težak postupak, nemojmo dizati lažna očekivanja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prezaduženi građani, nakon oprosta duga, mogli bi dobiti i mogućnost za osobni stečaj.

Vlada je u saborsku proceduru uputila Zakon o stečaju potrošača kojim se uvodi osobni bankrot. Prijedlog je predstavio ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

'Zakon o stečaju potrošača, novi je institut, a u Europi ga ima većina članica. Donosi s jedne strane dužnicima mogućnost da, ako ne mogu vraćati dugove, a prođu kroz proceduru, budu oslobođeni duga, a vjerovnicima se omogućuje naplata potraživanja', pojasnio je Miljenić dodajući da su mnogi trošili više nego što su mogli, zaduživali se, često i na poticaj vjerovnika.

Pročitajte i ovo Subvencije i Vlada - 2 Pritisak Europske komisije Hoće li Vlada ukinuti subvenciju za energente? "E sad, što će biti nakon izbora, ja ne vjerujem HDZ-u ni kad darove nose" Helikopter Mi-171Sh Nakon snažnog nevremena Sloveniji dolazi pomoć iz Hrvatske: Poslan helikopter s osmero pripadnika ratnog zrakoplovstva

'U nekim slučajevima vjerovnici će ostati bez kune, ako dužnik nema imovine. Dužnici će dobiti priliku za novi početak, bez obaveza koje bi ih pratile cijeli život. Zakon nije čarobni štapić i nitko ne može očekivati da će mu dugovi biti otpisani. Cijela imovina ulazi u otplatu duga, ali dužnik ulazi u period kušnje na pet godina, a sve što ne otplati u tom periodu mu se otpisuje. Težak je to postupak za dužnika i vjerovnika, nemojmo dizati lažna očekivanja, ovo nije jednostavna stvar', poručio je ministar.

Prema prijedlogu, u stečajni postupak može ući svaka fizička osoba, dakle i oni koji obavljaju samostalnu djelatnost. Postupak može pokrenuti samo dužnik, a ne vjerovnik. Ide se pred savjetovalište, regionalne centre Fine gdje se informira potrošača što će mu postupak donijeti. Prikupljaju se svi podaci o dugu i nastoji se prvo postići sporazum između dužnika i vjerovnika, izvansudskim putem. Ako nema sporazuma, ide se na sud.

Ako se dužnik i vjerovnik (natpolovična količina) dogovore, slijedi sudska nagodba. Potom se imenuje povjerenik - stečajni upravitelj.  Ako dužnik nema imovine, stečaj se samo otvara i zatvara.

'Sud individualno procjenjuje koje su potrebe dužnika i određuje minimum koji mu treba ostati; nije isto da li netko ima djecu, uzdržava li roditelje... Sve što se zaradi iznad minimuma, ide za otplatu duga. Kroz tri do pet godina, što je otplaćeno je otplaćeno. Nekretnina koja je egistencijalno bitna može biti prodana o čemu sud donosi odluku nakon postupka. Obrtnicima će se ostaviti sredstva za rad. Kada je postupak završen, građanin je na nuli, a u narednih 10 godina ne može opet ući u osobni stečaj', zaključio je ministar Miljenić. Premijer Zoran Milanović je prokomentirao: 'Na ovaj način dodatno socijalno pomažemo ljudima da krenu iz početka, da ih se ne gazi, da se izbjegne sud kad god je to moguće.'

Niže cijene plina

Vlada je donijela odluke kojima od 1. travnja pojeftinjuje plin za građanstvo za prosječnih 7 do 10 posto. Prema odlukama Vlade, proizvođač plina na području Hrvatske, odnosno Ina dužna je prodavati plin opskrbljivaču na veleprodajnom tržištu, odnosno HEP-u po cijeni od 0,1715 kuna po kilovatsatu (kWH), što je gotovo 7 posto manje od dosadašnjih 0,1842 kune po kWh, a HEP je, kao opskrbljivač na veleprodajnom tržištu, dužan prodavati plin opskrbljivačima u javnoj usluzi opskrbe plinom za kupce iz kategorije kućanstva po cijeni od 0,2289 kuna po kWh, što je gotovo 12 posto manje od dosadašnjih 0,2595 kuna po kWh.

'Snizili smo cijenu plina za prosječno 15 do 25 lipa po kubiku. Nismo to mogli učiniti prije zime jer regulatorna godina završava 1.travnja. Platforme koje u blizini Istre, najturističkije hrvatske regije, proizvode plin omogućile su nam domaću distribuciju pa bi u budućnosti mogli očekivati dodatna pojeftinjenja. Platforme su tamo, a nema baš puno onih koji su ih primjetili. Kada ih budemo imali više, nadam se da ćemo još moći smanjivati cijenu plina', kazao je ministar gospodarastva Ivan Vrdoljak.

Milanovića je prilično nasmijalo Vrdoljakovo lobiranje za platforme.

'Kakvu god da odluku donosimo, rukovodimo se ekologijom, zaštitom okoliša i nacionalnom sigurnosti, da budemo minimalno ovisni o drugima. Sada se vidi kako je kad se zarati negdje tisućama kilometara daleko. Prvo moramo vidjeti što uopće imamo. Ovo što već proizvodimo je dosta i na tome nam mnogi zavide. To je velika stvar za Hrvatsku', poručio je Milanović.

'Ispričavam se na ovom predavanju, ali je potrebno i treba ga ponavljat stalno'

Ministar obrane Ante Kotromanović najavio je da će do kraja lipnja MORH državnoj agenciji za upravljanje nekretninama predati preko 250 poslovnih prostora i 3000 garaža. Osim toga, ići će na prodaju i 1200 stanova koje će moći otkupiti branitelji koji već njima žive.

'Vrijednost prodaje je oko 332 milijuna kuna. Sredstva idu u državni proračun, za poboljšanje života i rada vojnika', kazao je Kotromanović. 
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene