Obavijesti Video Pretražite Navigacija
50.000 građana čeka

Ustavni sud do kraja godine donosi odluku o haraču

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustavni sud zatrpan je tužbama građana koji žele ukidanje kriznog poreza. Kako doznajemo, do kraja godine riješit će prvu od tužbi i to onu Predsjednika Mesića.

Ustavni sud gotovo je zaključio posao oko pristiglih ustavnih tužbi. Sakupili su mišljenja svih strana u sporu, dobili neovisna mišljenja struke, konzultirali se s europskim sudom za ljudska prava. U petak će, kako doznajemo, obaviti i posljednju etapu prije puštanja odluke. Sučelit ce s jedne strane Vladine predstavnike koji su protiv ukidanja poreza te Mesićeve suradnike, ali i ostale podnositelje zahtjeva i prijedloga koji žele ukidanje kriznog poreza. Potom sudac koji je dobio predmet počinje pisati odluku, a prva na redu je ona predsjednika Mesića, budući on kao ustavna kategorija ima prioritet, a i prvi ju je podnio. Taj posao bit će gotov do kraja godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Gdje je tu socijalna pravda?' 'Ustavni sud odlučuje, ali bolje da ne komentira' Slika nije dostupna Ne osjeća da je poražen 'Odluka Ustavnog suda dokaz je pravne države'

Na tisuće prijedloga za ocjenu ustavnosti kriznog poreza svakodnevno stižu na Ustavni sud. Zatrpana ustanova, kako doznajemo, morala je za taj posao rezervirati cijeli jedan kat. A i uvesti radnu obvezu svojim zaposlenicima. Do sada je podnijeto više od 50 tisuća zahtjeva i prijedloga. Odluka suda s nestrpljenjem se očekuje, iako je predsjednica još na početku upozorila. 'Na taj se način stvara pritisak, koji prelazi u diktat Ustavnom sudu kako treba odlučivati u predmetima iz svoje nadležnosti i kako treba postupati', rekla nam je Jasna Omejec, predsjednica Ustavnog suda.

'Ustavni sud neće voditi politiku nijedne političke stranke'

Prvi put u povijesti sud je suočen s velikim brojem građana koji žele vratiti novac natrag. Bez obzira na to što je u ime svih građana tužbu podnio i predsjednik, proglasi li se zakon protuustavnim, povrat novca mogu dobiti samo oni građani koji su ponijeli prijedlog za ocjenu ustavnosti, i to u odvojenom postupku na drugom sudu. 'Ustavni sud neće voditi politiku nijedne političke stranke', zaključila je Omejec, no građanima je teško u to povjerovati. Je li bolje bilo samo gledati ili reagirati, građani će saznati vjerojatno već do kraja godine.

Koliko god to ne željeli priznati ustavne tužbe oko kriznog poreza blokirale su rad sudaca na svim ostalim predmetima. Podsjetimo, tu je ne manje važan zakon o medicinskoj oplodnji. I na njega je predsjednik Mesić, ali i mnogi drugi uložili prigovor. A sam zakon u Hrvatskom Saboru čeka glasanje amandmanima kojima bi se neke odredbe ublažile.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene