Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li Slovenci krenuti s političkim pritiscima?

Uoči odluke o arbitraži: Za Slovence povijesna odluka, za Hrvate mrtvo slovo na papiru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U četvrtak se očekuje objava haške arbitražne presude u graničnom sporu Hrvatske i Slovenije. Slovenci taj dan već nazivaju povijesnim, očekuju odluku u svoju korist i izlazak na otvoreno more. S druge strane Hrvatska Hrvatske neće biti na izricanju presude i neće zaprimiti pisani primjerak odluke.

Za Hrvatsku je presuda arbitražnog suda tek mrtvo slovo na papiru, a premijer Plenković, kaže, neće je ni preuzeti, odluku će doznati kad bude objavljena.

Pročitajte i ovo Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u

I ribari u Savudriji u očekivanju su arbitražne presude, no više ih brinu potezi Slovenaca nakon nje. "Zabrinut sam zbog najavljene provokacije i incidente od strane Slovenije. Tako da očekujem i najteži oblik incidenta ", kaže ribar Danilo Latin.

Prijenos arbitraže gledajte uživo u četvrtak od 14h na portalu DNEVNIK.hr uz simultani prijevod. Najavljivao ih je, kaže Latin, i slovenski ministar vanjskih poslova. On pak uvjerava - incidente ne žele. "Meni je sad važno da je arbitražna odluka donesena i da je, u skladu s našim očekivanjima, što prije počnemo primjenjivati. Bit će potreban i dijalog s Hrvatskom jer tu implementaciju želimo provesti na miran način, incidenti nisu potrebni“, kaže Karl Erjavec, slovenski ministar vanjskih poslova.

Objava presude - za Slovence je jedan od ključnih dana u povijesti, važna za suverenitet. Slovenski državni vrh okupit će se sutra na sjednici u Parlamentu, i to u gluhoj sobi, zaštićenoj od prisluškivanja. "Mislim da ćemo se sutra samo upoznati s objavom haške presude, da vidimo kakva je naša pozicija, više posla nas čeka u narednim tjednima", kaže Matej T. Vatovec, zastupnik u slovenskom parlamentu.

"Mrtva presuda"

I dok je za susjede to Dan D, u Hrvatskoj hašku odluku nazivaju mrtvom presudom. Premijer Plenković kaže - sud je pozvao na preuzimanje presude, ali to neće učiniti. "Tko god bi posezao za svojevrsnim blokadama i sprječavanjem zasluženog napretka Hrvatske temeljem ispunjavanja kriterija po mom sudu ne bi išao dobrim putem, vjerujem da ćemo kroz dijalog riješiti to“, kazao je premijer Andrej Plenković.

Bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač kaže kako za hrvatsku stranu arbitraža ništa ne znači. "Za nas ona ništa ne znači, jer se ne može provesti, ne postoji instrument za slovensku stranu da se arbitraža provede, prema tome možemo u Hrvatskoj biti mirni", kaže Plenković.

I u oporbi jedinstveni - arbitraža je neprihvatljiva. "Ja se nadam da je zrelost slovenske politike došlo na tu razinu da neće ponoviti svoje ponašanje iz pristupnih pregovora Hrvatske prema EU kad su nas zbog proglašenja zakočili da ne dovršimo te pregovore“, kaže Joško Klisović, bivši zamjenik ministrice vanjskih poslova.

"U trenutku kad završi cijela ova arbitraža, odnosno farsa arbitraže, proglašenje gospodarskog pojasa, na to imaju pravo sve druge europske članice, ne vidim razlog zbog čega to ne bismo imali mi“, kaže čelnik Mosta Božo Petrov.

Slovenci se pripremaju

Iako hrvatske vlasti tvrde da ne mogu u praksi provesti odluku suda, Slovenci se pripremaju. Rok za provedbu je šest mjeseci. Spominju i mogućnost tužbe pred sudom Europske unije jer se Hrvatska ne drži dogovora. "S gledišta međunarodnog prava, ako je presuda objavljena, ona je konačna i pravno je obvezujuća i može se primjenjivati prema međunarodnom pravu“, tvrdi Vasilka Sancin, stručnjakinja za međunarodno pravo.

Davorin Rudolf tvrdi kako odluka za Hrvatsku nije obvezujuća. "Zato što je ugovor na temelju kojeg je kreiran arbitražni sud, taj ugovor je prestao biti valjan jer je napravljena temeljna greška, narušeno je načelo nepristranosti“, kaže Davorin Rudolf, stručnjak za međunarodno pravo.

No, Slovenci tvrde suprotno. Rudolf poručuje - nakon objave presude, od njih možemo očekivati političke pritiske.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene