Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponovno kritički o Hrvatskoj

'Hrvatska je neuspješna balkanska država'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada su Albanija i Hrvatska ovog travnja pristupile u NATO, na drugačije su načine to ove dvije države obilježile. I dok je Albanija slavila, Hrvatska je bila suzdržana, samo je poštanskom markom obilježila taj dan.

Uz nezadovoljstvo većine hrvatskih građana ulaskom Hrvatske u NATO, The Economist piše kako je država zapljusnuta valom loših ekonomskih vijesti; predviđa se da će u 2009. BDP pasti za 3,7 posto, a nezaposlenost će nastaviti rasti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna A BLIŽE SE BLAGDANI Čeka li i ostatak svijeta kaos kao na Otoku? Nije sve u Brexitu, noćna mora globalnog lanca opskrbe postat će još gora U Novu sa starim problemima - 5 kad prođu korona i potresi Sa starim normalnim vraćaju se i stare boljke: "Neke zemlje iz krize izađu sa jačom ekonomijom, društvom, a neke ponavljaju svoje pogreške desetljećima pa čak i stoljećima"

>> BBC: Hrvatska je zemlja prokleta kriminalom

The Economist piše kako se Hrvatska unatoč svemu nada ulasku u Europsku uniju 2011. godine, a dodaju da ako Slovenija ne popusti s blokadom, šanse za skori ulazak u EU  polagano nestaju. A u susret lokalnim i predsjedničkim izborima, hrvatska vlada nije sa Slovencima raspoložena za kompromise.

Odvlačenje pažnje od korupcije i mafije

Zasad, hrvatsko-slovenski spor uspješno odvlači hrvatskoj javnosti pažnju od brojnih korupcijskih skandala i sve češćih mafijaških obračuna. Da je Hrvatska protkana korupcijom, za The Economist je rekao novinar i komentator Denis Kuljiš. On kaže da javnost uopće ne razlikuje mafiju od političke elite.

I da riješe problem sa Slovencima, Hrvati trebaju učiniti još mnogo da zadovolje Bruxelles. Jedan od većih problema leži u reformi brodogradnje, u kojoj radi 17.000 ljudi, a koja se drži  na životu samo uz pomoć subvencija. Hrvatske nevolje dolaze i pred izbore, piše The Economist, kada vlast želi oraspoložiti birače. Još jedna hrvatski problem je i javni sektor, koji je, prema MMF-u, prevelik.

Financijsku krizu prolazi bolje od susjeda

Ako je to vijest za utješiti, onda Hrvatska financijsku krizu ipak prolazi bolje od njezinih susujeda. The Economist pozdravlja nedavni Sanaderov posjet Srbiji, čiji su građani prije rata u velikom broju pohodili Jadransku obalu, no navodi da Sanaderov posjet ipak neće poboljšati turističku sezonu. Naime, većina građana Srbije za odmor preferira Tursku, ne zbog straha da im Hrvati razbiju vjetrobranska stakla na automobilima, već zbog činjenice da je Turska znatno jeftinija. The Economist na kraju zaključuje da su se nad Hrvatskom nadvili crni oblaci.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene