Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne priznaje im se diploma

Studenti prevareni za 60.000 kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visokoj školi studenti su platili 60.000 kuna, no dobivena diploma u Hrvatskoj im neće vrijediti. Inspekcija Ministarstva obrazovanja donijela je rješenje kojim nalaže obustavu dva studijska programa.

Dva su sporna programa na pulskom ECPD-u koje je upisalo 160 studenata i sve je izglednije kako sa svojom diplomom u Hrvatskoj trenutno neće moći dobiti posao. Sporni su preddiplomski studiji za medicinske sestre/tehničare i fizioterapeute. No, studenti i njihovi roditelji tvrde kako im prilikom upisivanja nitko nije objasnio kako nakon završetka studija neće dobiti hrvatske diplome, već diplome zeničkog i mariborskog sveučilišta.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kriza kojoj se ne nazire kraj Nema ih zamalo ni za lijek: Hrvatsko zdravstvo u velikom je problemu, a mogao bi postati još i veći Slika nije dostupna Nova radna mjesta Evo koja se zanimanja najviše traže u Europi!

'Nismo imali razloga provjeravati. Oni su javno objavili da je ta diploma priznata', rekao nam je nezadovoljni roditelj Predrag Bilić, a u Ministarstvu znanosti otkrili su nam kako imaju namjeru pokrenuti prekršajni postupak protiv ECPD-a, s obzirom da izvodi djelatnost bez za to predviđene akreditacije.

>> Split: Jovanović otvorio Sveučilišni odjel za stručne studije

Kada je upisala studij za fizioterapeuta Petra je dobila indeks zeničkog sveučilišta, no početkom drugog semestra stigao je novi index iz Maribora. Ekipa Provjerenog kontaktirala je Zdravstveno učilište u Zenici gdje joj je potvrđeno kako tamo ne postoji smjer za fizioterapeuta. Što bi dakle značilo da su studenti upisali smjer fizioterapeut na fakultetu u kojem trenutno uopće ne postoji mogućnost upisa za taj smjer.

Iz Hrvatske komore medicinskih sestara i Hrvatske komore fizioterapeuta već su poručili kako im te diplome neće biti priznate.

'Oni će morati još puno novaca potrošiti da bi dostigli hrvatsku diplomu. Bez obzira što su državljani Republike Hrvatske. To im ništa ne garantira, ali diploma nije hrvatska', rekla nam je predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara Dragica Šimunec.

U ministarstvu znanosti navode kako su aspekti ove priče su vrlo jasni. U ovom trenutku u sustavu pravnih pravila RH kojima je uređena djelatnost visokoobrazovnih ustanova obrazovanja, ne postoji alternativa koja bi mogla legalizirati ovu priču.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene