455990
455990
455990
455990
455990

SIN ĐURE MATUZOVIĆA: Vjerujem da je moj otac znao da će biti uhićen

  • , 04.11.2016., 17:28
  • Autor:
  • komentara

Zlatko Matuzović, sin uhićenog generala Đure Matuzovića, je u ekskluzivnom razgovoru za Novu TV rekao da je njegov otac kontaktirao sa SIPA-om i najavio im da će doći u Orašje.

 
 
 
 
Andrija Jarak u Orašju (Video: Vijesti u 17h)
Andrija Jarak u Orašju (Video: Vijesti u 17h)

Ljutnja i strah, to su dvije emocije koje vladaju u Orašju. Ljutnja zbog uhićenja deset ljudi koji su bili zapovjednici ovog područja, jedine hrvatske enklave koja se obranila od velikosrpske agresije. A strah od toga tko je još na tim famoznim optužnicama. Sa mnom je gospodin Zlatko Matuzović, sin uhićenog generala Đure Matuzovića.

Kako ste danas doživjeli skup potpore vašem ocu i ostalim uhićenima?

Skup je bio u velikom broju kao što ste vidjeli. Svi na ovom području znaju tko je i kakav je bio moj otac. Zato su se i odazvali u ovako velikom broju i na tome im veliko zahvaljujem.

Andrija Jarak izvještava iz Orašja za Novu TV

Vaš je otac trenutno u zatvoru u Zenici. Naglasili ste nekoliko puta da je riječ o teško bolesnoj osobi. Kakvo je njegovo stanje?

Prema informacijama koje imam tata je prebačen u KP Zenica. S njim komuniciram indirektno preko odvjetnika koji ga zastupa. Po njegovim izjavama tata se psihički drži stabilno, rekao bih vojnički, drugačije i ne očekujem od njega. Međutim, glavni je problem što je moj tata jako bolestan čovjek koji je imao tri infarkta i koji se u zadnje tri godine nosi s tom opakom bolešću. Nekoliko puta je bio u predinfarktnom stanju tako da mu ova situacija nikako ne ide u prilog. Bojim se da li će uopće dočekati izricanje optužnice. Situacija je izuzetno ozbiljna i ovom bih prilikom zamolio sve političke opcije, hrvatske i bosanske, da poduzmu mjere da se mom tati omogući izlazak iz pritvora KP Zenica i omogući mu se branjenje sa slobode.

Jeste li vi i vaš otac očekivali njegovo uhićenje, je li bilo naznaka za to?

Prvi put sam informaciju na ovu temu od svog tate dobio prije pet godina. Nekoliko puta smo pričali, to su neformalni razgovori između oca i sina. On je uvijek govorio da, ukoliko bude na temu došla obrana Orašja, neće bježati od nikakve odgovornosti, nego baš naprotiv, da će stati u obranu ovog kraja kao što je i bio čitav rat. Ja živim i radim u Osijeku i on je od srijede do petka prošlog tjedna boravio kod mene. Djelatnici SIPA-e, koji su ga uhitili, kontaktirali su ga telefonom, on im se odazivao i rekao da će biti dostupan ovdje. Da li je znao da će to biti uhićenje ili samo obavijesni razgovor, ja ne znam jer taj dio nisam uspio iskomunicirati sa svojim tatom. Vjerujem da je znao da će biti uhićen. Želim naglasiti taj detalj da on ne bježi od nikakve odgovornosti. On želi dokazati svoju nevinost, ali mu ovakav način, znači privođenje i odvođenje u pritvor, u opjevani zatvor KP Zenica, ne omogućava da brani sebe i sve svoje suradnike koji su također uhapšeni zajedno s njim.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se