445752
445752
445752
445752
445752

Kod Šibenika se nasukala 30-metarska motorna jahta

  • , 06.08.2016., 15:57
  • Autor:
  • komentara

Veća strana jahta s tročlanom posadom nasukala se noćas oko ponoći tijekom plovidbe kanalom Sv. Ante kod Šibenika. U tijeku su pripremne radnje za odsukavanje plovila.

 
 
 
 
Strana jahta nasukala se tijekom plovidbe kanalom Sv. Ante kod Šibenika (FOTO: kap. Robert Baljkas, LK Šibenik)
Strana jahta nasukala se tijekom plovidbe kanalom Sv. Ante kod Šibenika (FOTO: kap. Robert Baljkas, LK Šibenik)

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) noćas je obaviještena od djelatnika Lučke kapetanije Šibenik o pokrenutoj spasilačkoj akciji u kanalu Sv. Ante na poziciji rt Koščinovo, na koji se noćas, 5. kolovoza oko 23:50 sati nasukala motorna jahta naziva 'Perla Nero', duga 30,36 metara s motorom 195 BT i trenutno neutvrđene snage porivnoga stroja, izvijestilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Jahta plovi pod zastavom Sveti Vincent i Grenadini, a u trenutku nesreće na jahti su boravila tri člana posade (hrvatski, ruski i filipinski državljanin), od kojih nitko nije ozlijeđen.

Djelatnici LK Šibenik na poziciji nasukanja utvrdili su nasukanje motorne jahte pramčanim dijelom na stijene rta Koščina pri čemu je plovilo većim dijelom ostalo iznad razine mora, dok je krmeni dio djelomično potopljen, trenutno bez daljnjega prodora mora u potpalublje i bez onečišćenja mora.

S obzirom na uočena oštećenja kao i kut udara u stijenje, MRCC Rijeka je u koordinaciji sa LK Šibenik angažirala pripadnike Javne vatrogasne postrojbe Šibenik koji su osigurali nasukano plovilo od naplavljivanja te je stoga oko plovila postavljena plutajuća brana kako bi se spriječilo i umanjilo onečišćenje mora istjecanjem pogonskoga goriva (spremnici kapaciteta 20.000 litara), u slučaju eventualnog potonuća jahte.

Djelatnici Lučke kapetanije Šibenik obavili su potrebne očevidne radnje na plovilu te su uzeli izjave članova posade, dok je zapovjednik jahte alkotestiran te mu je utvrđena razina od 0,24 ml alkohola u krvi, a tijekom današnjega dana ronioci će obaviti podmorski izvid oštećenja brodskog trupa kako bi se utvrdio najsigurniji način odsukavanja jahte.

Na poziciji nasukanja zbog sigurnosnih razloga u tijeku je pojačani nadzor pomorskoga prometa dok traju pripreme za odsukavanje i tegalj oštećene motorne jahte s pozicije nasukanja.

Lučka kapetanija Šibenik po potrebi pokrenuti će upravno postupanje prema voditelju, odnosno vlasniku jahte, nakon dovršetka očevida o uzrocima ove pomorske nesreće.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se