Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlučeno tajnim glasovanjem: 47 protiv, 50 za - SDP podijeljen

SLAVKO LINIĆ IZBAČEN IZ SDP-a!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrh SDP-a je odlučio tajnim glasovanjem: Slavko Linić više nije član SDP-a.

Prebrojani su glasovi i odlučeno je: Slavko Linić više nije član SDP-a. Za njegov ostanak u stranci glasovalo je 47 članova, a za njegovo izbacivanje bilo je 50 SDP-ovaca.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Analiza Tihomira Cipeka Politički analitičar o najavi da bi se HDZ mogao rušiti kroz Sabor: "Moguće je kad bi to učinio... " Zoran Milanović - 6 Anketa Dnevnika Nove TV Što mislite o odluci Ustavnog suda? Pogledajte kako ste glasali

'Ispričavam se hrvatskoj javnosti što smo ih danas terorizirali s ovim, žao mi je. Sada ćemo se još ozbiljnije baviti hrvatskim problemima, ovo nisu hrvatski problemi', rekao je Zoran Milanović u svojoj kratkoj izjavi. Na pitanja nije želio odgovarati.

'Ja ne mislim raditi protiv svoje stranke', kazao je kratko Slavko Linić.

'Nakon velike rasprave, također vrlo demokratske i vrlo odgovorne, na prijedlog predsjednika stranke, prišlo se tajnog glasovanju i tajnim glasovanjem potvrđena je odluka Predsjedništva stranke sa 50 glasova za i 47 protiv', rekao je predsjednik glavnog odbora SDP-a, Josip Leko.

'Raskol na ovom pitanju ne može se negirati. Taj raskol je zaista dubok. Da li se kroz pitanje isključenja Slavka prelamaju dublji odnosi unutar SDP-a, to moramo vidjeti', dodao je Leko.

VIDEO Evo što je Linić poručio nakon izbacivanja iz SDP-a!

22:25 - Počelo prebrojavanje glasova

22:00 - POČELO TAJNO GLASOVANJE - Glavni odbor SDP-a je, na prijedlog predsjednika stranke Zorana Milanovića, pristupio tajnom glasovanju o odluci Predsjedništva da se iz SDP-a isključi bivšeg ministra financija Slavka Linića. Za tajno glasovanje se tijekom rasprave izjasnilo više govornika, a ranije se nagađalo da će sudbinu Slavka Linića odlučiti upravo način glasovanja.

Naime, u stranci je prevladavalo mišljenje da bi Linićeve šanse da ostane u SDP-u bile mnogo veće ako bi se tajno glasovalo, jer se tada članovi Glavnog odbora ne bi toliko izlagali. Činjenica da je tajno glasovanje predložio sam Milanović iznenadila je mnoge na Iblerovu trgu.

21:30 - O izbacivanju Slavka Linića iz SDP-a glasat će se tajno - predložio je to, na iznenađnje svih, premijer i predsjednik stranke Zoran Milanović.

21:17 - Zoran Milanović je rekao da će razmisliti o tužbi protiv Slavka Linića. U podužem govoru se osvrnuo na napade Linića u kojima, kaže, ima i elemenata osobnog. Ponovio je da je cijela akcija Linića bila usmjerena na blaćenje SDP-a. U međuvremenu je 15 članova Glavnog odbora zatražilo da se tajno glasa i sada se razmatra taj prijedlog.

21:08 - Mirando Mrsić: "Tko preživi pričat će ali nitko neće preživjeti."

20:40 - Linić je istaknuo da je "uredno i naporno" radio ministarski posao, među ostalim i predstečajne nagodbe, za koje je, kaže, imao tek podršku nekolicine ministara, dok je premijer "bio nezainteresiran za posao".

Podsjetio je da je zbog svega što je radio bio najpopularniji ministar, ali da premijeru nije odgovarao jer, tvrdi, nije radio ono što je od njega tražio i nije želio zapošljavati Milanovićeve ljude. Milanović ga je, kaže, zbog toga odlučio oblatiti, nazivajući ga "kriminalcem i lopovom". "Ja sam i dalje šutio i radio, izbjegavao sam novinare, a tek kad su prošli europski izbori odlučio sam progovoriti", prenose članovi Glavnog odbora Linićeve riječi.

VIDEO Tko se s kim družio, tko kraj koga sjedio, a tko se nije ni pogledao?!

Linić se požalio i da su ga dva puta pokušali izbaciti iz Saveza komunista, kao i smijeniti s funkcije riječkog gradonačelnika, a da mu sada sličnu stvar pokušava napraviti i Milanović. "Svi valjda vide što je istina, što je SDP za koji se ja borim, a što SDP za koji se zalaže Milanović", rekao je, navodno, Slavko Linić.

Milanović je uzvratio da ne može vjerovati što čuje, nazivajući Linićeve riječi "fantazmagoričnim neistinama". Ponovno je ustvrdio da je nemoguće zloupotrijebiti tajne službe, a kao neistinu je odbacio i Linićevu tvrdnju da ga je pratila policija.

Podsjetio je da je Linić u više navrata ponovio takve optužbe te ustvrdio da je na više mjesta najavio da će blatiti i rušiti vladu i stranku, što, uvjeren je, Linić sada i radi. Milanović je poručio da neće birati sredstva da sačuva stranku.

19:50 - "Raspravlja se ne o meni nego o SDP-u", rekao je Linić. Optužio je Milanovića kako ga je policija nadzirala. Ponovio je sve što je govorio prije te da je pokušavao provoditi plan 21. Optužio je Milanovića da je vršio pritisak na njega da zapošljava neke ljude.

Milanović je uzvratio. "Sve je neistina što je Linić govorio" te dodao da nikad nije tražio da se nekoga zaposli. Rekao je da mu je sugerirao mu Lalovca kao zamjenika, a da je Nadu Čavlović Smiljanec predložio Maras. "Nemoguće je da ga se pratilo jer sustav ti to ne dozvoljava. Linić je najavio da će blatit SDP što i radi ali ja neću dozvolit da se uništi dragulj SDP".

19:30 - Slavko Linić počeo je iznositi svoju obranu...

19:20 - Željko Jovanović: "Prošao sam svašta u životu, obiteljsku tragediju, dobivao sam metke u pošti ali nikad mi nije bilo teže nego na sjednici Predsjedništva riječkog SDP-a gdje su me nazvali izdajicom", poručio je Željko Jovanović rekavši da je tada samo došao iznijeti svoj stav kao član predsjedništva - a taj je da se Slavko Linić isključi iz stranke. "Slavko Linić svojom presicom želi vlast izručiti zločinačkoj organizaciji. Slavko Linić ima velike zasluge ali nitko pa ni Linić si ne može tako nešto dozvoliti", poručio je Jovanović i dobio aplauz kolega.

Moglo bi se zaključiti kako je Zoran Milanović članovima Odbora dao do znanja da će, ne prođe li njegov prijedlog, dati ostavku, što vodi do pada Vlade, no to ne znači da zemlja treba ići na izbore. U sličnim smo situacijama bili 2010. godine, kada je tadašnji premijer Ivo Sanader odstupio s mjesta premijera, te 2002. kada je isto učinio Ivica Račan. Ostavka premijera ne znači automatski raspisivanje izbora. U takvim slučajevima predsjednik države započinje s konzultacijama te traži novu parlamentarnu većinu. Ako je ne nađe, tek tada se ide na izbore. Jasno je kako je ovo bio psihološki potez Zorana Milanovića da isprepada one neodlučne, kojima je dao do znanja ne glasaju li za njega, od sutra neće imati posao. 18:45 - Bivša ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec iznijela je svoje viđenje situacije i pokazala dokumente u slučaju Spačva. Liniću je poručila: "Lagao si, lagao si, lagao si. Nitko nikada nije rekao, ni pomislio da je Slavko uzeo neki novac, ja sam samo htjela da se to provjeri, a on to nije htio. "

16:01 - Zoran Milanović je obrazložio zašto smatra da bi Slavka Linića trebalo izbaciti iz stranke. Na početku rasprave rekao je da ne može prijeći preko onoga što mu je rekao Slavko Linić te je dodao da ga za brata 'baš boli briga'. "Nikad nisam rekao za bivšeg ministra financija da je kriminalac. Ja u to ni sad ne vjerujem. Ne mogu prijeći preko onog što je Linić rekao. Za brata me boli briga", poručio je.

50 članova prijavilo se za raspravu u kojoj će iznijeti jesu li i zašto - za ili protiv izbacivanja kolege Linića iz SDP-a. Zanimljivo, upravo je taj broj potreban da prođe odluka o izbacivanju ili pak ostanku Linića u SDP-u.

15:57 - U ovim je trenucima počela rasprava oko izbacivanja Slavka Linića. U najboljem slučaju, rasprava će trajati četiri sata...

15:45 Glavni odbor SDP-a jednoglasno je zaključio da izborni rezultat stranke treba biti upozorenje da je nužan dodatni angažman, a od Vlade zatražio dodatne napore u nastavku započetih reformi, doznaje se u SDP-u. Takve zaključke predložilo je nekoliko članova Glavnog odbora, nakon višesatne rasprave o analizi rezultata koje je stranka ostvarila na proteklim izborima za Europski parlament a koja je, kako se doznaje, na trenutke bila vrlo oštra.

15:21 - Za raspravu o izbacivanju Slavka Linića iz SDP-a javilo se 30 članova odbora pa se tako ova sjednica produljuje za narednih nekoliko sati.

Mnogi procjenjuju kako će prava rasprava uslijediti tek oko pitanja treba li Liniću dati pravo da se obrati Odboru SDP-a pa se u nekim kalkulacijama ponoć spominje kao doba dana do kad bi moglo trajati donošenje odluke o njegovom izbacivanju iz stranke.

14:30 - SDP-ovci još uvijek pričaju o porazu na izborima za Europski parlament. Odnos snaga u ovom trenutku je 50:50. To znači da na jednog člana koji kritizira vodstvo stranke i rezultate na izborima, dolazi jedan koji ih brani.

Zoran Milanović je u jednom trenutku Vladi Šepčiću, SDP-ovcu iz Rijeke, poručio: 'Srami se'. Povod je bila Šepčićeva tvrdnja da Milanović ne zna voditi ni stranku ni Vladu. 'Bilo bi najbolje da odeš', rekao je Šepčić predsjedniku SDP-a.

Još je nejasno hoće li Slavko Linić govoriti budući da Milanoviću bliski članovi odbora smatraju kako je suspendiran i da se zbog toga nema pravo obratiti članovima odbora. Rasprava o tome ima li Linić pravo obratiti se članovima Odbora ili ne bit će prvi sraz Milanovićeve i Linićeve struje u SDP-u.

13:30 - Rasprava o rezultatima SDP-a na izborima za Europski parlament još uvijek traje. Zasad su govorili samo neki od prijavljenih članova. Zlatko Komadina je otkrio kako s premijerom nije razgovarao godinu dana.

12:02 - Glavni odbor SDP-a sastao se u rekordom sastavu - prisutno je 98 članova. Samo su se tri člana ispričala zbog nedolaska. Potrebno je 50 glasova za izbacivanje ili ostanak Slavka Linića u stranci.

11:33 - Članovi SDP-a žele detaljno raspraviti ostvareni rezultat na izborima za Europski parlament. Tako se za raspravu prijavilo 27 članova, a s obzirom da svaki član ima mogućnost govoriti 5 minuta, pretpostavlja se kako će rasprava na ovu temu trajati više od dva sata. S obzirom da postoji i mogućnost replike, ovaj vremenski period bi se mogao i znatno produljiti.

11:05 - Isključenje Slavka Linića uvršteno je u dnevni red. Glavni odbor je rad počeo s raspravom o provedenim izborima za Europski parlament.

10:35 - Uoči sjednice Glavnog odbora SDP-a predsjednik stranke Zoran Milanović rekao je da se osjeća sjajno, zatražio je danas od članova Glavnog odbora stranke da ga podrže u daljnjem vođenju stranke i Vlade.

"Vjerujem da smo mi zdrava demokratska zajednica, SDP-ovska zajednica, a kakvo je društvo i država, to je također naša velika odgovornost. Mi kao vlada, kao stranka Vlade, nismo jedini faktor u ovom društvu. Naša nije zadnja, u mnogim stvarima je prva, s obzirom da moramo davati inicijative, voditi, lomiti otpore i davati primjere. Prema tim načelima, i s vjerom u to ću nastaviti voditi SDP i Vladu i u tome očekujem vašu podršku", rekao je Milanović.

Milanović: 'Što da radim? Ne mogu ni za brata odgovarati'

Ponovio je da je pred Vladom težak posao na nužnim reformama.

"To je posao koji je težak, koji radi hrvatska vlada, koja doživljava jako puno opstrukcija od interesnih skupina kojima promjene nisu u interesu", ustvrdio je Milanović.

Podsjetio je da je preuzimajući vlast govorio kako je SDP stranka dobrih promjena te poručio kako od tih promjena ne namjerava odustati.

"Promjene ljude smetaju, naročito one koji imaju interese koji se štite posebnim sredstvima. Na tim promjenama mi ćemo ustrajati", kazao je.

Milanović je ocijenio da je Vlada u nedavnim poplavama u Slavoniji pokazala kako je u stanju kvalitetno i odgovorno odgovoriti na katastrofe.

Najavio je da će slijedeći tjedan u proceduru uputiti zakon o sanaciji šteta na poplavljenim područjima, s jasno razrađenim odgovornostima pojedinih ministarstava, kriterijima i načinima na koje će se financirati obnova.

"Time ćemo pokazati da radimo svoj posao, ništa više od toga. Ljudi radi toga imaju vladu, ne da bi im bila prijatelj. Družba je družba, a služba je služba, kako u politici tako i u državi i u vladi, da bi ljudi bili sigurni i da bi mogli u svojim životima mogli ostvariti ono što u većem dijelu povijesti nisu imali, dvije jednostavne stvari - slobodu i sigurnost", poručio je Milanović.

Kolege u Glavnom odboru SDP-a pozvao je da raspravljaju dostojanstveno i ne koriste teške riječi.

"Danas ćemo se baviti onim što je bilo iza nas, ugodnim i neugodnim stvarima, i onim što je pred nama. O onome što je iza nas ćemo govoriti nasamo, ali u stranačkom tijelu koje nije eksteritorijalno. Zato vjerujem da ćemo birati riječi i biti odgovorni ljudi", kazao je predsjednik SDP-a, nakon čega je sjednica Glavnog odbora SDP-a zatvorena za javnost.

10:05 - Bivši ministar financija Slavko Linić došao je u središnjicu SDP-a, a novinarima je izjavio da konačna odluka neće ovisiti samo o povjerenju koje u Glavnom odboru uživaju on i predsjednik stranke Zoran Milanović, te je poručio kako mu ne bi bilo drago da bilo koji član stranke zbog njega bude egzistencijalno ugrožen.

"Budimo iskreni, uvijek kada ljudi odlučuju puno je toga bitno. Jedno je povjerenje koje treba imati prema meni ili predsjedniku Milanoviću, a drugo je ono što jest, a to je da svatko ima svoj život, svoju egzistenciju i nije lako odlučivati. Dapače, ne bih volio da njihov život bude ugrožen zbog odluke o meni. Za mene je to sve razumljivo i to je život", rekao je Linić.

Ocijenio je da nastala situacija ne može dobro završiti za SDP.

"Svaka podjela u stranci, i to ovako velika podjela, nije dobra, a evidentno je da odluka o mom izbacivanju je podjela SDP-a; nije dobra ni za samu oranizaciju niti za ugled organizacije kod građana. Predsjednik je predsjednik ali ni Slavko Linić nije nebitan član u stranci", kazao je Linić.

Dodao je kako je u SDP-u uspješno radio 25 godina te da je, po medijskim anketama, bio najbolji ministar u Milanovićevoj Vladi.

Na pitanje novinara hoće li održati govor, Linić je odgovorio: 'Hoću ako mi dozvole'.

10:00 - Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar poručio je da će poštivati odluku Predsjedništva, a  Šime Lučin da će glasati protiv izbacivanja Slavka Linića iz stranke.

Baldasar je objasnio da će inzistirati na tome da se ponašaju u skaldu sa statutom čije su odredbe svi dragovoljno prihvatili. 'Tko god napravi štetu stranci, taj ima mogućnost biti sankcioniran, objasnio je Baldasar koji će podržati odluku predsjedništva jer u suprotnom, kaže, osporavaju vlastiti statut.

Lučin je pak rekao kako misli da 'to danas ne može dobro završiti'. 'Kako završilo da završilo, mislim da to neće biti dobro za stranku', zaključio je Lučin.

'Ja pripadam generaciji SDP-ovaca koji se na neki način smatraju roditeljima SDP-a', rekao je uoči sjednice Marin Jurjević i dodao kako se osjeća kako da mu dijete obolijeva, a spreman je na sve da bi ozdravilo.

Zlatko Komadina koji je nakon sjednice Predsjedništva rekao da je subota novi dan, danas poručuje kako ta subota ne donosi ništa posebno dobro SDP-u.

'Tko god dobije većinu nije to u konačnosti rješenje za našu situaciju. Naime, ako Slavko Linić bude izbačen to je dobro za predsjednika SDP-a, ali nije dobro za SDP', rekao je Komadina.

Ranko Ostojić poručio je da će SDP danas dokazati svoju demokraciju jer se u toj stranci, za razliku od drugih, razgovara.

9:50 - Predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić kazao je kako na sjednici očekuje "razum, toleranciju i odgovornost".

"Nakon današnjeg dana mislim da će se u SDP-u više i otvorenije razgovarati i to je moja želja", izjavio je Bernardić novinarima uoči početka sjednice.

"Dok se bilo kakve stvari oko sumnji i pritisaka ne ustanove mi ne možemo jednostavno odlučivati. Moramo imati jednake kriterije za sve", drži Bernardić.

Podjele, kaže, nikada nisu dobre. "Vjerujem da SDP može naći snagu da se kohezira i provede reforme koje je započeo", poručio je.

Dodao je kako SDP nije niti jedan čovjek. "Stranka su ljudi koji mogu zajedno sjesti i dogovoriti ključne reforme te dogovoriti kako da se vrati povjerenje ljudi u SDP-u, ali ne samo to nego i kako da se vrati povjerenje građana", rekao je šef zagrebačkog SDP-a Bernardić.

Tonino Picula drži kako sukob Linić Milanović ne može dobro završiti za SDP.

"Ovo je jedan oblik sukoba gdje se sučeljavaju osobnosti, ali to je samo vrh ledene sante", kaže Picula i dodaje kako stranku treba koncepcijski obnoviti i reformirati je.

Upitan planira li se kandidirati za predsjednika SDP-a Picula je odgovorio: "Sve u svoje vrijeme!"

"Očekujem raspravu, a tražim odgovornost", poručio je kratko novinarima predsjednik Glavnog odbora stranke Josip Leko, uoči početka sjednice.

Predsjednik SDP-a i Vlade, Zoran Milanović, u središnjici na Iblerovom trgu pojavio se pola sata prije početka sjednice Glavnog odbora, no nije bio raspoložen za komentare.

Pdsjećamo, Linićevo isključenje pokrenulo je Predsjedništvo stranke, na prijedlog predsjednika SDP-a i hrvatskog premijera Zorana Milanovića, koji je ocijenio da je Linić nanio značajnu štetu ugledu stranke kada ga je javno optužio da je zlouporabio službe kako bi se s njim obračunao, da je štitio svog prijatelja Sinišu Petrovića, iako je u Nadzornom odboru INA-e radio protivno nacionalnim interesima te da su članovi njegove obitelji i prijatelji dobivali povoljne kredite od HBOR-a.

Po SDP-ovu Statutu, odluku o isključenju iz stranke Glavni odbor donosi običnom većinom, odnosno glasovima većine članova nazočnih na sjednici. Glavni odbor SDP-a ima 103 člana, no nakon suspenzije Željka Sabe i Marine Lovrić Merzel, pravo glasa ima 101 član toga tijela.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene