Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vladu ćemo imati do 22. siječnja?

Petrov: Već danas će pojedini kandidati početi razgovarati s mandatarom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi Mosta sastali su se i u popodnevnim satima.

Nacionalno vijeće Mosta u popodnevnim satima je nastavilo sa sastankom. Na sastanak su, među ostalim, došli i Ivan Lovrinović, Juro Martinović, Miro Bulj, Ines Strenja Linić, Nikola Grmoja i čelnik Mosta Božo Petrov.

Pročitajte i ovo Božo Petrov, Nikola Grmoja, Marin Miletić Bez konkurencije Vladajući se obrušili na Most: "Nude se lijevoj koaliciji, njihov je jedini program rušiti HDZ" Andrej Plenković dijeli se šakom i kapom Plenković komentirao veliko okupljanje ljevice, najavio i novi paket potpore umirovljenicima

Neslužbeno, nastavlja se usuglašavanje imena i daljnjih koraka.

Nikola Grmoja je ulazeći u središnjicu rekao da nastavljaju svoje dogovore.

Božo Petrov je odgovarajući na pitanje da razjasni hoće li s mandatarom danas razgovarati kandidati iz Mosta ili HDZ-a, rekao da se radi o kandidatima i s jedne i druge strane. O imenima ni ovaj put nije htio govoriti. Rekao je tek da će ih reći kada se usuglase i da je danas krenuo proces.

Sjednica Sabora 20. siječnja

Nakon sastanka u Sheratonu predsjednik Sabora Željko Reiner rekao je da će sjednicu Sabora sazvati za 20. siječnja, a nada se da će do kraja tog tjedna biti izglasana i Vlada (22. siječnja).

Petrov je nakon sastanka rekao da je danas napravljen plan onoga što će se raditi idućih tjedan dana. Također, poručio je da će već danas pojedini kandidati početi razgovarati s mandatarom Tihomirom Oreškovićem. Sve će funkcionirati po principu 2+1. Kako je objasnio Petrov, to će značiti da će Orešković pričati s dva kandidata, a ako mu ne budu odgovarali i treći će ići na razgovor.

Mostovi kandidati bit će usuglašeni s HDZ-om i obrnuto, rečeno je. Naravno, kažu, i mandatar Orešković može predložiti nekoga.

Također, Petrov je rekao da su se Karamarko, Orešković i on sastali jučer. Sastanak u Sheratonu trajao je manje od sat vremena.

'Danas je napravljen kratki plan onoga što će se raditi idućih tjedan dana vezano i za programska načela koja će biti u reformskom sporazumu i način kako ćemo to zajednički odraditi. S druge strane i način kako ćemo predlagati kandidate, bilo je bitno usuglasiti se. Mi smo napravili jedan kraći sastanak jučer s gospodinom Oreškovićem i nismo obavijestili tada medije jer mi smatramo da je tih 45 minuta koje smo proveli normalno za dogovor. Ono što smo se i dogovorili, od danas će krenuti, osim usuglašavanja na razini Domoljubne koalicije i Mosta, isto i ovi kandidati oko kojih se usuglasimo ići će od danas na razgovor s gospodinom Oreškovićem', rekao je nakon sastanka Božo Petrov.

'Zato njega danas i nema tu', dodao je.

'Ja vjerujem da isto ono što se trenutno događa u Mostu se događa i u Domoljubnoj koaliciji. Ja mogu govoriti za Most da mi danas definiramo listu prioriteta koji ćemo ponuditi i Domoljubnoj koaliciji tako da ćemo izabrati', rekao je i poručio da neće izlaziti s potencijalnim kandidatima.

'Znači izaći ćemo s onim kandidatom koji na kraju bude usuglašen s Domoljubnom koalicijom i s gospodinom Oreškovićem', zaključio je Petrov.

Napomenuo je i kako je u fazi razgovora i pitanje koliko će biti potpredsjednika vlade.

Vezano uz programska načela, predsjednik Mosta istaknuo je kako im je bitno izabrati pet ključnih točaka na kojima će se raditi u iduće četiri godine i koja su izuzetno bitna po resorima. Također, bitno je odabrati i tri do četiri ključne točke za prvih pola godine rada vlade. 'To ćemo usuglasiti s Domoljubnom koalicijom, a nakon toga s Oreškovićem', poručio je.

Petrov je rekao i da su na sastanku definirali način odabira kandidata najavivši kako će imena svojih kandidata Domoljubnoj koaliciji dostaviti u iduća dva do tri dana, a maksimalno do kraja tjedna. Naveo je i da bi reformski sporazum trebao biti potpisan krajem tjedna, odnosno pred početak formiranja vlade.

'Spremna imena za ministarska mjesta'

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je ponovio da će Most dobiti šest ministarstava, a ostatak će se raspodijeliti između HDZ-ove Domoljubne koalicije.

Istaknuo je i kako su fleksibilni po pitanju raspodjele ministarstva jer se može pojaviti neki bolji kandidat za ministarstvo koje pripada Mostu ili obratno.

Naveo je kako HDZ i Domoljubna koalicija imaju spremna imena za ministarska mjesta, ali za sada ne žele izaći u javnost s njima. Izrazio je uvjerenje kako će se do iduće sjednice Hrvatskog sabora znati sva imena i da će sve biti u redu.

Orešković nije bio na sastanku

Tihomir Orešković, mandatar vlade, ni danas nije došao na sastanak HDZ-a i MOST-a.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je kako je Orešković nedostupan jer je na sastancima s nekim drugim ne nekoj drugoj lokaciji. Gdje i s kim, Karamarko nije rekao.

Na sastanak su stigli šef HDZ-a Karamarko i šef MOST-a Božo Petrov koji uoči sastanka nisu htjeli otkrivati što će biti na stolu.

Božo Petrov rekao je da imaju 3-4 imena, ali da MOST još uvijek slaže svoju listu prijedloga. Domoljubna koalicija pak ima na desetke imena.

Neposredno prije početka snimili smo ispred mjesta sastanka i Olega Butkovića kojeg se spominje kao HDZ-ovog kandidata za resor prometa. Na pitanje je li on došao kako bi sudjelovao na sastanku, rekao je da nije te da se tamo sasvim slučajno zatekao kako bi popio kavu.

I Most i HDZ imaju po više kandidata za ministarska mjesta. Most za njih šest, a HDZ za sva ministarstva.

'Izračunajte, ako ima dvadesetak ministarstava, mi imamo nekoliko desetaka dobrih imena', rekao je Karamarko prije sastanka u HDZ-u koji je prethodio sastanku s Mostom.

Također je kazao kako mandatar Tihomir Orešković već razgovara s nekim ljudima te da je vrlo vjerojatno da će ministarstvo unutarnjih poslova pripasti Mostu.

Jutros se također sastao Most u svojoj središnjici, a prije sastanka su također potvrdili da imaju po tri, četiri kandidata za šest ministarstava koje traže, među kojima su MUP i pravosuđe. (Hina/I.D./T.V.Ma.B.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene