Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znate li što jedete?

RAZBIJEN LANAC ILEGALNE TRGOVINE MESOM Zaplijenjeno 4,5 tona mesa, oduzete 52 životinje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U velikoj akciji dva ministarstva i Carinske uprave, razbijen je lanac trgovanja, prijevoza i klanja domaćih životinja u Dalmaciji.

U razdoblju od 08. do 13. kolovoza 2016. godine na području Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske i Zadarske županije provedena je operativna akcija kodnog naziva "JUŽNA GRANICA 2016." u kojoj su sudjelovali službenici Ministarstva poljoprivrede, Sektora veterinarske inspekcije i službenici Ministarstva financija, Carinske uprave, Službe za mobilne jedinice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objavilo Ministarstvo Potvrđen nalaz salmonele u purećem hamburgeru s ružmarinom Slika nije dostupna U pet klaonica u Hrvatskoj Inspekcije zaplijenile i uništile više od dvije tone sumnjivog mesa

Cilj operativne akcije bio je usmjeren na kontrole podrijetla i označavanja životinja u klaonicama, prijevoza životinja u cestovnom prometu, stočnog sajma, zdravstvene ispravnosti i sljedivosti hrane životinjskog podrijetla, te sprečavanje obavljanja neregistriranog klanja stoke.

Vlasti su pojačane mjere nadzora provodile na lokacijama, na području Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske i Zadarske županije, zbog osnovane sumnje da se na istima krše zakonski propisi koji reguliraju promet životinja i mesa, te da se obavlja neregistrirana djelatnost.

"Nadzor je obuhvatio 5 odobrenih objekata za klanje papkara, 7 registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla - mesnica, 1 odobreni stočni sajam za životinje, te 6 prijevoznika i trgovaca životinjama, a vezano za klanje domaćih životinja i stavljanje mesa na tržište, stavljanje u promet životinja preko stočnog sajma, registre i evidencije koji se vode na stočnom sajmu, posjedovanje propisane dokumentacije o podrijetlu i zdravstvenom stanju životinja te njihovo popunjavanje i ovjeravanje od strane ovlaštenih osoba, posjedovanje propisanih oznaka na životinjama, vođenje propisanih evidencija i dokumentacija prijevoznika i trgovaca životinjama.

U nadzorima je zatečeno meso koje potječe od životinja na kojima nije proveden propisani ante mortem pregled životinja prije klanja, kao ni post mortem pregled trupova zaklanih životinja poslije klanja, te bez obavljenog obveznog pregleda svinjskog mesa na prisutnost trihinele u mesu, a koje je stavljeno u javnu potrošnju putem mesnica. Zatečeno je meso nepoznatog podrijetla, bez oznake zdravstvene ispravnosti i bez ispravne prateće dokumentacije. Također, tijekom nadzora su zatečene životinje nepoznatog podrijetla, nedokazivog životnog broja i identiteta, bez propisane Svjedodžbe o zdravstvenom stanju i mjestu podrijetla životinja, propisanih identifikacijskih oznaka i dokumentacije o njihovom stavljanju u promet.

Radi otklanjanja neposredne opasnosti za zdravlje ljudi oduzeto je i neškodljivo uklonjeno ukupno 4552 kg mesa, mesnih pripravaka i mesnih proizvoda. Slijedom naprijed navedenih nesukladnosti utvrđenih u prometu životinjama oduzete i 52 životinje i to: 2 goveda, 11 koza uključujući jarad, 18 janjadi i 21 svinja.

U pet slučajeva utvrđeno je da fizičke osobe obavljaju djelatnost trgovanja i prijevoza životinja, a da nisu registrirani sukladno važećim zakonskim odredbama, dok je u dva slučaja izdana zabrana obavljanja djelatnosti maloprodaje mesa do upisa subjekta/objekta u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla koji se vodi pri Ministarstvu poljoprivrede", stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Protiv počinitelja prekršaja pokrenute su upravne mjere, izdano je 17 optužnih prijedloga i 5 kaznenih prijava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene