Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izlazak HZZO-a iz riznice

Milanović: Izdvajanje HZZO-a malo se odgađa, ali od toga ne odustajemo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je potvrdio je da će se "vjerojatno malo odgoditi" najavljeno izdvajanje HZZO-a iz državne riznice, premijer Milanović poručuje da Vlada ne odustaje od tog projekta.

Zoran Milanović je u izjavi za Hrvatski radio moguću odgodu izdvajanja HZZO-a objasnio sporošću pojedinih službi u izmjenama pratećih zakona.

Pročitajte i ovo Branko Bačić i Sabina Tandara Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV GOST DNEVNIKA NOVE TV Hoće li na dan izbora moći raditi trgovine, tržnice, frizerski saloni...? ''Stvorili smo probleme, tamo gdje ih nije trebalo biti" Gabrijela Kišiček - 1 Analiza Gabrijele Kišiček Tko bi pobijedio u sučeljavanju Milanovića i Plenkovića: "To bi bilo napeto gledati, međutim..."

Odlučno je opovrgnuo medijske napise da se Međunarodni monetarni fond (MMF) protivi izdvajanju HZZO-a, istaknuvši da ni MMF ni Europska komisija nisu bili uključeni u taj proces. "Nije točno, taj proces ide i vjerojatno mu netko želi malo i napakostiti. Ići će u cilju racionalnijeg i transparentnijeg poslovanja s mogućnošću ušteda, s tim da usluga ostane dobra, odnosno na razini koju si kao društvo, odnosno ekonomija, možemo priuštiti", rekao je Milanović.

I potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić poručio je danas da Vlada ne odustaje od izlaska HZZO-a iz državne riznice, a nije bitno hoće li se to dogoditi 1. srpnja ili kasnije.

Grčić kaže da je prvotni plan bio sve odraditi do 1. srpnja, a da se potom možda ide u rebalans koji bi istovremeno obuhvatio i dodatne mjere fiskalne konsolidacije. "Hoće li se to dogoditi 1. srpnja ili mjesec, dva tri kasnije, čini mi se da to sada u ovom trenutku nije presudno, ali se od toga ne odustaje", rekao je Grčić na konferenciji za novinare na kojoj je govorio o ekomomskim pokazateljima za prvi ovogodišnji kvartal.

Boris Lalovac, koji bi trebao naslijediti Slavka Linića na mjestu ministra financija, kaže da je oko izdvajanja HZZO-a iz državne riznice osobno zatražio mjesec ili dva "time-outa", ali program se nastavlja a rokovi za izdvajanje, ako ono neće biti 1. srpnja, morat će se jasno definirati. "Analize su napravljene, brojke su dobre, ali ja sam tražio time-out mjesec dva, budući da se moram ekipirati u tom dijelu. No, program je nastavljen kako je bilo dogovoreno. Dakle, ako neće biti 1. srpnja, definirat će se vrlo jasno rokovi i tko će biti sudionici", kazao je Lalovac novinarima nakon sjednice saborskog Odbora za financije na kojem se odlučivalo o njegovu imenovanju na ministarsku dužnost.

Na komentare da izdvajanje HZZO-a iz riznice neće donijeti nikakve uštede, Lalovac je kazao kako želi vidjeti je li riječ o strukturnoj ili samo o upravljačkoj promjeni. "Budući da je HZZO 10 godina dio državne riznice, želim vidjeti detaljne analize. Znate da volim brojke i odluke će se donositi isključivo na temelju analiza", poručio je Lalovac.

Odgađa se izlazak HZZO-a iz državne riznice

Najave o odgodi izlaska HZZO-a iz državne riznice potvrdio je danas ministar zdravlja Rajko Ostojić, dok je ravnatelj HZZO-a Siniša Varga poručio da neće odustati od uvođenja reda u sustav.

Ostojić je izjavio kako je 1. srpnja ove godine, po svemu sudeći, prerani rok za financijsko osamostaljivanje HZZO-a. Prije izdvajanja HZZO-a iz državne riznice, ističe, iz zdravstvenog sustava moraju se izdvojiti sve nezdravstvene naknade.

Ravnatelj HZZO-a Siniša Varga odlučno je demantirao medijske napise da je MMF zabranio izlazak HZZO-a iz riznice. Navodi kako je točno samo to da je MMF utvrdio da je naš zdravstveni sustav bolestan i preskup pa je u svom posljednjem izvješću ponudio dvije opcije za rješavanje problema - ili novo povećanje nameta građanima ili smanjenje troškova samog sustava.

"Pokušaj uvođenja reda u naš zdravstveni sustav pokušavaju spriječiti pojedinci i interesne skupine kojima odgovara 'lov u mutnom'", optužuje Varga i poručuje da članovima Vlade i njemu osobno to daje još više motiva da sustav učine transparentnijim, racionalnijim i učinkovitijim. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene