Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žestoka reakcija Varge

Odgađa se izlazak HZZO-a iz državne riznice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neslužbene najave o odgodi izlaska Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) iz državne riznice potvrdio je danas ministar zdravlja Rajko Ostojić, dok je ravnatelj HZZO-a Siniša Varga žestoko na to reagirao i poručio da neće odustati od uvođenja reda u sustav.

Šestomjesečnu odgodu izdvajanja HZZO-a iz državne riznice, s 1. srpnja ove godine na 1. siječnja iduće godine, najavio je danas Jutarnji list navodeći da su takvu odluku, po naputku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), donijeli ministri uključeni u provedbu reformskih planova Vlade.

Pročitajte i ovo Bolnica - 3 Usklađivanje HZZO uveo nove cijene: "Jesu li novi troškovi participacije neka vrsta prikrivene prisile?" Slika nije dostupna Slijede uštede Siniša Varga: Premijerova je ipak zadnja!

Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je Hini kako je 1. srpnja, po svemu sudeći, prerani rok za financijsko osamostaljivanje HZZO-a. Prije izdvajanja HZZO-a iz državne riznice, ističe Ostojić, iz zdravstvenog sustava moraju se izdvojiti sve nezdravstvene naknade.
Ostojić podsjeća da je osobno više puta isticao, predložio i podržao izdvajanje zdravstvenoga proračuna iz Državne riznice.

'Na svim poslovima i procedurama koje valja obaviti radi izlaska HZZO-a iz državne riznice intenzivno radi međuresorna skupina, koju čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva financija i HZZO-a, a koja je prošli tjedan proširena s predstavnicima ministarstava socijalne politike, rada i mirovinskog sustava, te branitelja', rekao je Ostojić.

OPREZ! U ime HZZO-a nude masaže, a onda otimaju mirovine

Pritom podsjeća kako je, po zakonskim odredbama koje je Ministarstvo zdravlja donijelo još 2013. godine, izlazak HZZO-a iz Državne riznice predviđen za 1. siječnja 2015. godine.

Ravnatelj HZZO-a Siniša Varga žestoko je danas reagirao na tvrdnje da je MMF zabranio HZZO-u izlazak iz državne riznice, nazvavši to 'neistinitim i neodgovornim konstrukcijama'.

Reagirajući na tekst Jutarnjeg lista, Varga je u priopćenju poručio da uvođenje reda u hrvatski zdravstveni sustav zagovaraju svi domaći i strani relevantni stručnjaci i institucije, uključujući i MMF, a sada se javljaju 'glasovi koji opstruiraju procese koji imaju za cilj transparentnost i uvođenje reda'.

Pokušaj uvođenja reda u naš zdravstveni sustav pokušavaju spriječiti pojedinci i interesne skupine kojima odgovara 'lov u mutnom', optužuje Varga i poručuje da članovima Vlade i njemu osobno to daje još više motiva da sustav učini transparentnijim, racionalnijim i učinkovitijim, jer 'ovo što sad imamo je hibrid kakav ne poznaje ni jedna uređena zemlja s kojima se volimo uspoređivati'.

MMF je utvrdio da je naš zdravstveni sustav bolestan i preskup, upozorava Varga, pa nam je u zadnjem izvješću ponudio dvije opcije za rješavanje tog problema – kroz novo povećanje nameta građanima ili kroz smanjenje troškova sustava kroz povećanje efikasnosti zdravstvenih usluga.

'Mi u HZZO-u smo protiv novih neopravdanih nameta za građane. Umjesto toga želimo konačno uvesti reda i povećati efikasnost cijelog sustava', poručuje Varga.

Inzistiranje na održavanju neodrživog stanja može rezultirati samo novim nametima, upozorava Varga i ističe da će, dok god on bude ravnatelj HZZO-a, ustrajati na uvođenju reda i podizanju kvalitete sustava za sve, što uključuje i pacijente i zdravstvene radnike.

'Svi mi zaslužujemo bolju skrb, a izlazak iz riznice je osnova na kojoj to treba graditi. Projekt izlaska iz riznice u HZZO-u smo dobro promislili i pripremili. U tome imam nedvosmislenu podršku Vlade i premijera Zorana Milanovića', poručuje ravnatelj HZZO-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene