Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nećemo Vam dati mira'

'WE WILL NOT KEEP CALM!' Pismo vladi Tihomira Oreškovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijeru Oreškoviću pisala je Udruga radničkih sindikata, ali i Matica hrvatskih sindikata.

Hrvatska Udruga radničkih sindikata napisala je pismo Vladi Tihomira Oreškovića. Potpisuje ga predsjednik Udruge Ozren Matijašević, a u nastavku pročitajte što poručuju u pismu naslova 'We will not keep calm':

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Aktivist iz Ploča Novi ministar unutarnjih poslova, Vlaho Orepić, ponosan na svoj ratni put Slika nije dostupna Drugi mandat USPJEH OGOVORI SAM ZA SEBE Zdravko Marić ostaje ministar financija

'Vlada RH donijela je na svojoj prvoj sjedniciodluku o zaštiti potpredsjednika Vlade i njihovih obitelji, a da nije našla za shodno udovoljit našem zahtjevu poslanom prekjučer, da se Agenciji za zaštitu radničkih potraživanja žurno odobre sredstva za isplatu minimalaca za 1410 radnika čiji su poslodavci blokirani. Na sjednici Vlade neki su ministri tražili novo zapošljavanje u svojim resorima. U žalosnim okolnostima koje su prisutne u Hrvatskoj, a u kojima u javnoj upravi radi nešto malo manje od peta više zaposlenih nego u prehrambeno-prerađivačkoj industriji, poljoprivredi i ribarstvu.

Pojednostavljeno rečeno, ovim potezom poslana je poruka da je Vladi stranačko kadroviranje i zaštita svojih interesa i privilegija važnije od egzistencije 1410 radnika koji mjesecima čekaju isplatu pošteno zarađenih plaća. Takva poruka, uz cirkus oko pojedinih ministara kojemu upravo svjedočimo, ne ulijeva povjerenje u novu Vladu.

Sudeći po prvoj sjednici Vlade i neprihvaćanju našeg zahtjeva, u čemu naročito negativnu vidimo ulogu Ministrice rada u čijem resoru je Agencija za osiguranje potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca, koja ne predlažući Vladi da donese potrebne tehničke odluke, jedna je od onih koji su tražili novo zapošljavanje.

Nepravda prema obespravljenim radnicima ne može se ispraviti, kao ni dojam i poruke koje je Vlada poslala sa svoje prve sjednice.

Iskazana briga Vlade o sigurnosti svojih potpredsjednika i istovremeno oglušivanje na apel egzistencijalno ugroženih radnika, javnosti se poručuje da je Vlada tu zbog sebe same, a ne zbog građana, što nakon pustih priča o reformama i zaustavljanju iseljavanja iz Hrvatske slijedi kao otriježnjenje od izbornog pijanstva u kojemu u nas uvjeravali u bolju budućnost.

Zbog svega što smo doživjeli na prvoj sjednici Vlade, nećemo Vam dati mira da i dalje nastavite tako vladat.'.

Orešković: Keep calm and govern on

Inače, naslov pisma reakcija je na savjet koji je premijer Orešković na jučerašnjoj sjednici Vlade podijelio sa svojim ministrima. 'Keep calm and govern on, kada bi se to prevelo na hrvatski malo će se izgubiti, ali - Ostani miran i vladaj na. Dobra poruka za sve nas, dobrodošla poruka', rekao je premijer Orešković. Točniji prijevod bio bi - ostani miran i nastavi vladati.

Pisao i Vilim Ribić

I Matica hrvatskih sindikata na čelu s Vilimom Ribićem poslala je otvoreno pismo predsjedniku Vlade RH.

U pismu su se dotaknuli Nacrta prijedloga zakona o uskrati uvećanja plaća po osnovi ostvarenih godina radnost staža s Nacrtom konačnog prijedloga zakona, koji je na jučerašnjoj sjednici usvojila Vlada, te premijeru poručili da imaju razumijevanje za svu složenost i težinu gospodarskih okolnosti u kojima svi zajednom moramo funkcionirati.

'Međutim, ako od sindikata u tim okolnostima tražite ustupke, pristojno je i u krajnjoj liniji zakonito s njima o tome najprije razgovarati', napisali su i vladu pozvali na ispravljanje nezakonitih postupaka i otvaranje istinskog socijalnog dijaloga.

Matica naime smatra da je vlada postupila protivno rješenju Ustavnog suda od 24. srpnja 2014. godine kojim je određeno da Vlada nema mogućnost daljnjeg produljenja uskrate prava na uvećanje plaća od 4,8,10 %, a da prethodno o tome ne razgovara sa sindikatima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene