442240
442240
442240
442240
442240

Pirotehničari Mungosa najavili štrajk u utorak

  • , 04.07.2016., 15:42
  • Autor:
  • komentara

U štrajk kreće 30 pirotehničara Mungosa

 
 
 
 
Pirotehničari od sutra u štrajku (Video: Vijesti u 17h)
Pirotehničari od sutra u štrajku (Video: Vijesti u 17h)

Štrajk u jedinoj državnoj tvrtki za razminiranje Mungos razminiranje d.o.o. započet će u utorak u 8 sati, nakon prekida procesa kolektivnog pregovaranja, nesupješnog okončanja postupka mirenja i neprihvaćanje sindikalnih zahtjeva za povećanjem plaće na 15.000 kuna brutto, najavio je u ponedjeljak na na konferenciji za novinare predsjednik Novog sindikata Mario Iveković.

Iveković, ujedno i član štrajkaškog odbora, istaknuo je kako štrajk provode isključivo zbog cijene rada te podsjetio da uprava tvrtke Mungos nije pristala na povećanje plaća, odnosno da plaća bude 15.000 kuna brutto, jer drži da je to iako mala, primjerenija naknada za njihov svakodnevni stres i rizik na poslu koji rade. Podsjetio je da je sadašnja plaća pirotehničara u toj tvrtki 13.000 kuna brutto i da je tvrtka sama uvela dodatak na minuli rad.

Također je naglasio temeljni zahtjev sindikata kako razminiranje ne može i ne smije biti predmet tržišne utakmice. Razminiranje se financira iz proračuna i fondova Europske unije, također preko proračuna i smatramo da RH ima pravo utvrditi cijenu rada, rekao je Iveković. Poslodavci ruše cijenu razminiranja i kažu da nema novca za plaće, a sindikat pita misli li netko da je 15.000 kuna brutto previše za taj posao i ljude koji svakodnevno ulaze u minska polja riskirajući život. Posljednjih godina su povećana stradavanja pirotehničara jer ulaze u sve opasnija područja, a ne zato što se manje pazi, rekao je Iveković.

Stoga smatramo da argument kako nema novaca za povećanja plaća jednostavno ne stoji, jer je dostatan novac osiguran prema usvojenom nacionalnom planu razminiranja", ustvrdio je Iveković.

Tvrtka Mungos je izuzeta iz postupka javne nabave i RH preko MUP-a i HCR-a utvrđuje cijenu projekata i razminiranja. Ne možemo čekati izbore i formiranje nove vlade tko zna dokle i odlučili smo krenuti u ugovaranje cijene rada već sada, poručio je Iveković.

U štrajk krećemo samostalno sa svojim članstvom, odnosno sa 30 pirotehničara Mungosa, dodao je Iveković i najavio da su u 14 sati pozvani u Okučane na razgovor s predsjednikom Uprave. Ne dođe li do korekcije cijene rada idemo u štrajk koji počinje u utorak u 8 sati kada pirotehničari kreću u Sisak prema sjedištvu tvrtke Mungos i u 10 sati stavljaju se na raspolaganje za pregovore do konačnog rješenja. Odlučili smo da se štrajk ne održava na mjestu razminiranja kako se ne bismo dodatno traumatizirali pirotehničare, jer će neki i raditi.

Odgovarajući na novinarski upit Iveković je rekao kaklo novaca ima, jer su poslodavci konkurirajući jedni drugima srušili cijene pa se potrošilo manje. Pretpostavljamo da su jedni željeli uništiti druge dampinškim cijenama kako bi poslije mogli podizati cijene. Nekada je cijena razminiranja kvadrata zemljišta bila 25 kuna, danas je pala čak na tri kune, a natječaji se raspisuju po cijeni od 6, 7 ili 8 kuna po četvornom metru razminirane površine, kazao je Iveković.

U Hrvatskoj je registrirano 47 privatnih i jedna državna tvrka za razminiranje - Mungos razminiranje u kojoj d.d. radi između 60 i 70 pirotehničara. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se