Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ARBITRAŽA SA SLOVENIJOM

Grbin dobio odgovor od Vlade: "Izuzetno smo se šokirali kad smo ga vidjeli"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska i Slovenija ostale su u subotu na posve suprotnim stajalištima o graničnoj arbitraži iz koje je Hrvatska izašla, a Slovenija ustraje da Zagreb mora poštivati odluku sudaca o sporu koji odnose dviju država opterećuje od njihova osamostaljenja 90-tih godina.

Slovenski i hrvatski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec i Davor Ivo Stier održali su zajedničku konferenciju za novinare nakon regionalnog ministarskog sastanka u Brdu kod Kranja.

Pročitajte i ovo Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke" Policijska kontrola na granici NOVE MJERE Slovenija će zatražiti produljenje kontrole na granici s Hrvatskom

Upitan što će Slovenija učiniti ako Hrvatska odbije primijenitii arbitražnu odluku, Erjavec je rekao da to pitanje ne treba postaviti njemu nego hrvatskoj strani.

Slovenija smatra da je arbitražni sporazum važeći međnarodni ugovor i da takve ugovore članice Europske unije moraju poštovati, rekao je šef slovenske diplomacije.

Stier je istaknuo da je Hrvatska otvorena za dijalog o rješenju graničnog prijepora sa Slovenijom i istaknuo da otvorena pitanja, pa i granična, postoje i među drugim državama EU-a, ali ne smetaju njihovoj suradnji.

Neće (smetati) ni dobrim odnosima Slovenije i Hrvatske i njihovim nastojanjima da pomognu ostalim zemljama u regiji na njihovu europskom putu, rekao je Stier.

Hrvatski ministar je ponovio stav vlade da je izlazeći iz Arbitražnog sporazuma Hrvatska učinila sve što je bilo potrebno u skladu s Bečkom konvencijom, ali ne i pokušaj medijacije koja prema konvenciji nije nužna.

Grbin: Šokirali smo se kad smo vidjeli odgovor

Peđa Grbin, saborski zastupnik, međutim tvrdi da postupak pred glavnim tajnikom UN-a doista nije obvezujući, ali je nužan korak za prestanak sporazuma. A Vlada, tvrdi Grbin, nije učinila ništa od ožujka 2016. godine, što mu je potvrđeno i u odgovoru na njegovo zastupničko pitanje. 

"Vlada je u četvrtak verificirala odgovor na naše zastupničko pitanje i izuzetno smo se šokirali kad smo ga vidjeli. Vlada od ožujka 2016. godine, odnosno Miro Kovač i Davor Ivo Stier, nisu poduzeli niti jednu radnju koja je potrebna da bi došlo do prestanka sporazuma. Time su Hrvatsku doveli u izrazito tešku situaciju jer su dali za pravo Sloveniji kada tvrdi da sporazum nije prestao, a dali su za pravo i sudištu kada je odlučilo nastaviti postupak i donijeti arbitražni pravorijek", kaže Grbin.

Pojašnjava da je Bečkom konvencijom predviđeno da sporazum može prestati u slučaju da ga krši jedna od ugovornih strana. "Sukladno članku 60. Vlada je 30. srpnja 2015. notificirala Sloveniju da Hrvatska pokreće postupak prestanka. No da bi doista prestao, Vlada je morala poduzeti daljnje radnje.

Najprije je trebala provesti postupak pregovora sa Slovenijom, a ukoliko ne uspiju pred glavnim tajnikom UN-a provesti postupak mirenja. Vlada to nije napravila, nije ispoštovala zaključak Sabora i Hrvatsku je dovela u izuzetno težak položaj i pred saveznicima i u pogledu arbitraže", kaže Grbin, dodajući da zadnji dokument Vlade datira iz ožujka 2016. godine, nakon čega nije poduzeta niti jedna formaln ai obvezujuća radnja. 

Kovač optužuje SDP za "strančarenje" i svrstavanje na slovensku stranu

Bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač optužio je u subotu političke protivnike za "strančarenje" i svrstavanje na slovensku stranu nakon što su oporbeni zastupnici ocijenili da je suodgovoran za propuste oko prekida granične arbitraže sa Slovenijom zbog čega je Hrvatska dovedena u izrazito loš položaj.

Iz oporbe smatraju da je Arbitražni sporazum formalno i dalje na snazi, što tvrdi i službena Ljubljana, jer sadašnja i bivša vlada u kojoj je Kovač bio ministar nisu pokrenule postupak mirenja pred glavnim tajnikom UN-a, što je pogreška koja bi mogla Hrvatsku skupo koštati, prenijeli su hrvatski mediji.

"Ne želim vjerovati da kolege iz oporbe u ovom pitanju od životnog nacionalnog interesa imaju namjeru stati na stranu argumentacije slovenske strane", rekao je Kovač.

"Nacionalni interes je iznad svega i ne smije biti predmet strančarenja", dodao je Kovač, visoki dužnosnik vladajućeg HDZ-a i predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku.

Dužnosnica hrvatskog ministarstva vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić također je odbacila tvrdnje Grbina, rekavši da je Hrvatska učinila sve što je bilo potrebno za izlazak iz arbitražnog postupka sa Slovenijom a mehanizam mirenja pod okriljem UN-a može se, ali i ne mora pokrenuti.

Kovač kaže da je vlada u njegovom ministarskom mandatu slovenskoj strani nudila bilateralne pregovore za rješavanje graničnog spora, na isti način na koji su ga riješile Njemačka i Nizozemska te Rusija i Norveška. Također ističe da je ispitala mogućnost rješavanja graničnog sporazuma na temelju međunarodnog prava, pred međunarodnima sudovima.

"Na sve to se slovenska strana, nažalost, oglušila. Inzistirala je na arbitražnom sporazumu, iz kojeg je Hrvatska zbog njegove nepovratne kompromitacije, na temelju jednoglasnog zaključka Hrvatskog sabora, morala izaći", rekao je Kovač.

Grabar-Kitarović: "Borut, doista se nadam da neće dolaziti do incidenata"

Pitanja o arbitraži nisu uspjeli izbjeći ni predsjednici Hrvatske i Slovenije, Kolinda Grabar-Kitarović i Borut Pahor, nakon sastanka procesa Brdo - Brijuni. 

Pahor je rekao da je važno ispoštovati dogovor, jer bi se u suprotnom stanje moglo zategnuti i prerasti u incidente i konflikte. Grabar-Kitarović je rekla da na samom sastanku nisu razgovarali o arbitraži te da vjeruje kako to Hrvatska i Slovenija mogu riješiti. 

"Borut, doista se nadam da neće dolaziti do incidenata", rekla je Grabar-Kitarović, dodajući kako je najbitnije zadržati prijateljske odnose Hrvatske i Slovenije. "Hrvatska ne negira da postoji to pitanje, spremni smo ga riješiti i na druge načine, ali ne smijemo dopustiti da pitanje arbitraže dominira u odnosima Hrvatske i Slovenije, zemlje iz koje milijun ljudi dolazi ljetovati. I tu ste dobrodošli", rekla je Grabar Kitarović. 

Na pitanje novinara zbog čega Slovenija inzistira na arbitraži koja je kompromitirana, Pahor je rekao da je arbitražni sporazum dviju država međunarodni ugovor koji po međunarodnom pravu obvezuje obje strane. Dodao je i da je zbog potpisivanja tog sporazuma Hrvatska nastavila i uspješno okolnčala pregovore te potom i postala članica Europske unije. 

Postupak završen, uskoro objava odluke

Hrvatski sabor je krajem srpnja 2015. donio odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma koji su dvije zemlje potpisale 2009., a Sloveniji predložio da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora.

Unatoč tome, Arbitražni sud u Den Haagu je krajem travnja objavio da je postupak završen i da će odluku o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije objaviti za nekoliko mjeseci.

Dvojica ministara sudjelovala su na ministarskom sastanku koji se održava paralelno sa skupom predsjednika država regije kojim predsjedavaju slovenski predsjednik Borut Pahor i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Radi se o pripremnom sastanku za summit država Berlinske inicijative koju je radi bržeg napretka zemalja u regiji pokrenula Njamačka koji će se sredinom lipnja održati u Trstu.

Stier i Erjavec složili su se da je interes Hrvastke, Slovenije i EU-a konkretna perspektiva članstva u Uniji svih država koje to još nisu, a nalaze se u europskom pristupnom procesu. (Hina/S.Ve.)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene