Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakon o oplodnji

Parovi se obrušili na Milinovića: Sve što on tvrdi je laž

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravstva Darko Milinović tvrdi da su rezultati primjene novog Zakona o medicinskoj oplodnji uspješni. No, parovi koji imaju problema s neplodnošću i posljednjih mjeseci prolaze pravu noćnu moru, tim rezultatima nimalo ne vjeruju.

Sve je više parova koji imaju sreću spoznati čari roditeljstva. Tako barem tvrdi ministar. Novi zakon koji svugdje u svijetu parovima s problemima neplodnosti otežava postupke, u Hrvatskoj, čini se, čini čuda. 'Dosadašnji rezultati koje imamo govore u prilog tome da imamo i veći broj postupaka i veći broj trudnoća nakon donošenja novog zakona', ističe ministar Darko Milinović. 'Apsolutno je to notorna laž. To što je on rekao je totalna neistina', tvrdi Jasna Krišto.

Pročitajte i ovo Iskorak u zaštiti životinja - 6 povijesni iskorak Zbog napuštanja životinje možete završiti u zatvoru: "Ljudi bi i vlastitu djecu ostavljali da nema kazne za to" Slika nije dostupna cjepivo je jedino oružje Liječnici objavili detaljne preporuke za cijepljenje u trudnoći

Ovaj par ministrovim podacima ne vjeruje. Novi zakon zabranjuje zamrzavanje zametaka, a dopušta zamrzavanje jajnih stanica, no tek tada počinje noćna mora. 'Jednostavno ne dođe se do jajnih stanica i drugi mjesec sve ispočetka. Opet hormoni, opet sve ispočetka', kaže Krišto. Od donošenja zakona prošlo je dugih deset mjeseci. Parovima prolazi dragocjeno vrijeme pa su se mnogi odlučili na postupke u susjednim zemljama, većinom Sloveniji. 'Neka mi ne šalju razglednice tipa sram vas bilo, mene to ne smeta. Ali nek se potpišu, neka napišu sram vas bilo i nek se potpišu, napiše broj telefona da ga možemo kontaktirati. Samo su od tih svih razglednica i mailova dva para se potpisala', ističe Milinović.

'Ja sam uvijek napisala svoje puno ime i prezime i nikad me nitko nije kontaktirao', tvrdi s druge strane Krišto. Samo prošli mjesec u Mariboru se postupcima medicinske oplodnje podvrgnulo 47 hrvatskih parova, a i bračni par Krišto sanja o tome. 'Ako treba hipotekarni kredit ću dignuti, ali otići ću vani jer ja želim postati roditelj, želim postati mama', čvrsta je u svojoj odluci Jasna Krišto. Ministar u svoj zakon vjeruje i za sada ga ne namjerava mijenjati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene