Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jandroković zadovoljan nakon susreta s Hillary Clinton

Ova godina je ključna za RH: Dođite na Croatia Summit!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se Washingtonu s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Ministar Jandroković je na konferenciji za novinare, koju je nakon sastanka održao zajedno s državnom tajnicom Clinton, izrazio zahvalnost Republike Hrvatske na prijateljstvu i potpori koju prima od SAD-a tijekom gotovo 20 godina otkako je postignuta neovisnost, ističe se u priopćenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zabuna ili nešto drugo? VIDEO: Gaf Hillary Clinton - poljubila japansku caricu Slika nije dostupna Prisegnula Dilma Rousseff Brazil: Inaugurirana prva žena predsjednica

'Tijekom posljednja dva desetljeća naši odnosi su se razvili do razine uzajamnog poštovanja, razumijevanja i partnerstva i sa zadovoljstvom mogu reći da nikad nisu bili bolji', istaknuo je ministar Jandroković.

'Naši zajednički napori u Afganistanu i Jugoistočnoj Europi, gdje dijelimo čvrstu predanost miru, stabilnosti i sigurnosti, dokaz su naših sve snažnijih odnosa', dodao je.

Rekavši i kako je upravo danas ponovno potvrdio hrvatsku predanost mirovnoj misiji u Afganistanu, gdje se hrvatski kontingent nedavno povećao i gdje Hrvatska preuzima još veću ulogu u podučavanju afganistanskih snaga, ministar Jandroković naglasio je da će Hrvatska i dalje biti pouzdan partner u Sjevernoatlantskom savezu, kao i saveznik od povjerenja SAD-u, ističe se u priopćenju.

Vezano uz jugoistočnu Europu, ministar Jandroković prenio je državnoj tajnici Clinton da je Hrvatska spremna zemljama regije prenositi svoja iskustva stečena u procesu euroatlantstkih integracija te kako će i nadalje biti proaktivan partner SAD-u na tom prostoru, dodaje se u priopćenju.

Hrvatska podržava teritorijalni integritet BiH

Državna tajnica Clinton i ministar Jandroković razgovarali su i o situaciji u Bosni i Hercegovini, a ministar je pritom izrazio stav kako Hrvatska čvrsto podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i njezinu euroatlantsku perspektivu, reforme te ustavne promjene.

Pritom je naglasio važnost koju za Republiku Hrvatsku ima ravnopravni status Hrvata, kao i njihovo sudjelovanje u novoj vladi. Tom prigodom istaknuo je osjetljivost položaja hrvatskog naroda kao najmalobrojnijeg od triju konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini.

O planovima za 2011.

U nastavku razgovora o zajedničkim međunarodnim prioritetima, ministar je predstavio državnoj tajnici Clinton hrvatske planove za tekuću godinu.

Kazavši kako Hrvatska ulaže znatne napore kako bi tijekom mađarskoga predsjedanja Europskom unijom dovršila pristupne pregovore za svoje članstvo u Uniji, prenio je i zahvalnost Hrvatske na ohrabrenju koju je primala od američkih partnera kroz čitav taj proces, te posebice sada kad je u završnoj fazi pregovora.

Hrvatski napori usmjereni su i na jačanje gospodarstva, kazao je ministar Jandroković, te dodao kako sa zadovoljstvom iščekujemo razvijanje snažnijih gospodarskih odnosa sa SAD-om.

Ministar je kazao kako je uvjeren da će današnje potpisivanje Sporazuma između hrvatske i američke vlade o zračnom prometu rezultirati izravnim zračnim linijama između Hrvatske i SAD-a, te dovesti do povećana broja turista iz SAD-a.

Također, izrazio je očekivanje da će regionalna konferencija o trgovini i ulaganjima, koja će se u zajedničkoj hrvatsko-američkoj organizaciji održati u travnju u Dubrovniku na petnaestu obljetnicu tragične pogibije američkog ministra trgovine Rona Browna, dati daljnji poticaj gospodarskoj suradnji.

Ministar je izrazio i nadu kako će američki investitori pronaći brojne prilike za ulaganje u Hrvatskoj, primjerice u područjima poput turizma, energetike i prometne infrastrukture.

Prenio je državnoj tajnici Clinton hrvatski kontinuirani interes u uključenje u SAD-ov program izuzeća od viza i izrazio nadu da će Hrvatska uskoro postati članica tog programa.

Ministar Jandroković izrazio je zadovoljstvo ponovnim susretom s državnom tajnicom Hillary Clinton, te joj na kraju susreta uputio poziv za sudjelovanje na Croatia Summitu u godini koja je, kako je ministar kazao, ključna za Republiku Hrvatsku, ističe se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene