252895
252895
252895
252895
252895

Nezaposleni ste? Ovo su vam mogućnosti!

  • , 25.09.2012., 19:35
  • Autor:
  • komentara

Istražili smo kakve se sve mogućnosti pružaju u Hrvatskoj za nezaposlene. Tu su potpore za samozapošljavanje, a za samo sto kuna može se registrirati kućna radinost i legalno obavljati poslove poput glačanja, krojačkih popravaka ili izrade suvenira.

 
 
 
 

Sve više nezaposlenih odlučuje se upravo za opciju samozapošljavanja. 'Prošle godine ih je bilo oko 700, ali polako, iz godine u godinu sve je veći broj', kaže Ivana Šimek, iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Uvjet je da su na burzi barem šest mjeseci, a bez obzira na staž i obrazovanje, od zavoda će, uz savjet, dobiti i konkretnu potporu. Za otvaranje obrta 18.614 kuna, a tvrtke nešto više od 20 tisuća kuna. Ideja im ne manjka. 'To su uglavnom neki hobiji, kojima se oni bave i iz kojeg žele nešto napraviti. Vrlo kreativno, uglavnom su to otvaranje dizajnerskih, tekstilnih, obućarskih radnji, škole stranih jezika, stvarno različita lepeza', kaže Šimek.

>> Resocijalizacija ovisnika: Zaposlilo se 80 liječenih ovisnika

Tek ih manji broj ne ostvari uspjeh u svom poduzetničkom pothvatu, pa se u 2010. od njih 284, na zavod vratilo tek 45 osoba. Ako su vam primanja premala, možete registrirati rad u domaćoj radinosti ili sporedno zanimanje. 'Dobivanje dokumenta koji omogućava ljudima da legalno rade košta sto kuna', kažu iz ministarstva obrta. Kod umirovljenika je ključno da oni registriranjem, odnosno, upisom u evidenciju ne gube pravo na mirovinu.

A raditi možete svašta. U domaćoj radinosti tu su izrada suvenira, umjetnog cvijeća, aranžmana, oslikavanje stakla. U sporedna zanimanja pripadaju između ostalih pranje i glačanje odjeće, čišćenje, krpanje, popravljanje bicikla, sakupljanje puževa, žireva, kestena.

'Limit bruto primitaka na razini godine je deset prosječnih bruto plaća', kažu u ministarstvu. Ovisno o tome koliko zaradite, plaća se porez na dohodak. Dobro je znati da postoji mogućnost da si podebljate kućni proračun.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se