Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brojne opcije

Nezaposleni ste? Ovo su vam mogućnosti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istražili smo kakve se sve mogućnosti pružaju u Hrvatskoj za nezaposlene. Tu su potpore za samozapošljavanje, a za samo sto kuna može se registrirati kućna radinost i legalno obavljati poslove poput glačanja, krojačkih popravaka ili izrade suvenira.

Sve više nezaposlenih odlučuje se upravo za opciju samozapošljavanja. 'Prošle godine ih je bilo oko 700, ali polako, iz godine u godinu sve je veći broj', kaže Ivana Šimek, iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Problem: Troškovi prijevoza Evo na kojem su mjestu Hrvati po mobilnosti u Europi! Slika nije dostupna U svijetu patuljaka Evo kako su bajke ovu Slavonku izbavile čekanja na burzi rada!

Uvjet je da su na burzi barem šest mjeseci, a bez obzira na staž i obrazovanje, od zavoda će, uz savjet, dobiti i konkretnu potporu. Za otvaranje obrta 18.614 kuna, a tvrtke nešto više od 20 tisuća kuna. Ideja im ne manjka. 'To su uglavnom neki hobiji, kojima se oni bave i iz kojeg žele nešto napraviti. Vrlo kreativno, uglavnom su to otvaranje dizajnerskih, tekstilnih, obućarskih radnji, škole stranih jezika, stvarno različita lepeza', kaže Šimek.

>> Resocijalizacija ovisnika: Zaposlilo se 80 liječenih ovisnika

Tek ih manji broj ne ostvari uspjeh u svom poduzetničkom pothvatu, pa se u 2010. od njih 284, na zavod vratilo tek 45 osoba. Ako su vam primanja premala, možete registrirati rad u domaćoj radinosti ili sporedno zanimanje. 'Dobivanje dokumenta koji omogućava ljudima da legalno rade košta sto kuna', kažu iz ministarstva obrta. Kod umirovljenika je ključno da oni registriranjem, odnosno, upisom u evidenciju ne gube pravo na mirovinu.

A raditi možete svašta. U domaćoj radinosti tu su izrada suvenira, umjetnog cvijeća, aranžmana, oslikavanje stakla. U sporedna zanimanja pripadaju između ostalih pranje i glačanje odjeće, čišćenje, krpanje, popravljanje bicikla, sakupljanje puževa, žireva, kestena.

'Limit bruto primitaka na razini godine je deset prosječnih bruto plaća', kažu u ministarstvu. Ovisno o tome koliko zaradite, plaća se porez na dohodak. Dobro je znati da postoji mogućnost da si podebljate kućni proračun.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene