252895
252895
252895
252895
252895

Nezaposleni ste? Ovo su vam mogućnosti!

  • , 25.09.2012., 19:35
  • Autor:
  • 21 komentara

Istražili smo kakve se sve mogućnosti pružaju u Hrvatskoj za nezaposlene. Tu su potpore za samozapošljavanje, a za samo sto kuna može se registrirati kućna radinost i legalno obavljati poslove poput glačanja, krojačkih popravaka ili izrade suvenira.

 
 
 
 
Iz Dnevnika: Koje su mogućnosti za samozapošljavanje u Hrvatskoj?
Iz Dnevnika: Koje su mogućnosti za samozapošljavanje u Hrvatskoj?

Sve više nezaposlenih odlučuje se upravo za opciju samozapošljavanja. 'Prošle godine ih je bilo oko 700, ali polako, iz godine u godinu sve je veći broj', kaže Ivana Šimek, iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Uvjet je da su na burzi barem šest mjeseci, a bez obzira na staž i obrazovanje, od zavoda će, uz savjet, dobiti i konkretnu potporu. Za otvaranje obrta 18.614 kuna, a tvrtke nešto više od 20 tisuća kuna. Ideja im ne manjka. 'To su uglavnom neki hobiji, kojima se oni bave i iz kojeg žele nešto napraviti. Vrlo kreativno, uglavnom su to otvaranje dizajnerskih, tekstilnih, obućarskih radnji, škole stranih jezika, stvarno različita lepeza', kaže Šimek.

>> Resocijalizacija ovisnika: Zaposlilo se 80 liječenih ovisnika

Tek ih manji broj ne ostvari uspjeh u svom poduzetničkom pothvatu, pa se u 2010. od njih 284, na zavod vratilo tek 45 osoba. Ako su vam primanja premala, možete registrirati rad u domaćoj radinosti ili sporedno zanimanje. 'Dobivanje dokumenta koji omogućava ljudima da legalno rade košta sto kuna', kažu iz ministarstva obrta. Kod umirovljenika je ključno da oni registriranjem, odnosno, upisom u evidenciju ne gube pravo na mirovinu.

A raditi možete svašta. U domaćoj radinosti tu su izrada suvenira, umjetnog cvijeća, aranžmana, oslikavanje stakla. U sporedna zanimanja pripadaju između ostalih pranje i glačanje odjeće, čišćenje, krpanje, popravljanje bicikla, sakupljanje puževa, žireva, kestena.

'Limit bruto primitaka na razini godine je deset prosječnih bruto plaća', kažu u ministarstvu. Ovisno o tome koliko zaradite, plaća se porez na dohodak. Dobro je znati da postoji mogućnost da si podebljate kućni proračun.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

  • Ispiši
  • Ocijeni:
  • ( glas(ova))


DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se