455311
455311
455311
455311
455311

NEMA ŠTO IM VANI NE NUDE Hrvatska ostaje bez mlade radne snage

  • , 30.10.2016., 12:08
  • Autor:
  • komentara

Sajam svjetskog obrazovanja u Zagrebu okupio je predstavnike vodećih sveučilišta i škola iz raznih krajeva svijeta. Svi oni došli su s jednim ciljem - privući što više studenata i učenika iz Hrvatske. A to im, s obzirom na to što sve što nude - zajmove, stipendije pa čak i posao - neće biti teško.

 
 
 
 
Sajam svjetskog obrazovanja (Video: Dnevnik Nove TV)
Sajam svjetskog obrazovanja (Video: Dnevnik Nove TV)

Od američkih preko britanskih do danskih sveučilišta. Pred hrvatske učenike i studente svatko sa svojim adutima. Jedno od interesantnijih sveučilišta je ugledni engleski Lancaster University.

''Imamo širok spektar studija - od umjetnosti, znanosti, prava, biznisa, menadžmenta. Imamo i fantastičan kampus u koji su uloženi milijuni u posljednjih par godina'', rekla je Alice Callaghan sa Lanchaster Universityja.

No, godina nije jeftina - za preddiplomski studij oko 80.000 kuna. Britanska vlada i dalje, bez obzira na Brexit, studentima iz EU daje zajmove u visini te školarine. Hrvatski student će ga vratiti tek kada se zaposli i to samo ako dobije mjesečnu plaću veću od 14 800 kuna bruto.

Ako ne dosegnu tu plaću nikome ništa. ''Oni vama daju garanciju da ćete se s njihovim obrazovanjem vi moći tako dobro zaposliti da ćete im moći to vratiti'', rekla je Lea Ban, organizatorica World Education Faira.

Danska, s druge strane, nudi besplatno školovanje. Tamara Lalić tamo već godinu dana studira i povremeno radi kao čistačica. ''Općenito je satnica minimalno 100 kuna, a zna se dogoditi i do 300 kuna sat'', kaže Tamara.

A studente koji rade 10 do 15 sati tjedno, zvuči nevjerojatno, ali Danska potpomaže sa stipendijom od 5 i pol tisuća kuna mjesečno. Povratak za Tamaru nije opcija. ''Mislim da je gore budućnost, standard puno bolji i kvalitetniji je život'', kaže Tamara.

No, konkurencija je jaka. Većina sveučilišta traži dobre ocjene i znanje engleskog jezika. Neki i preporuke. A kao adut baš svi ističu - praksu i povezivanje s tržištem rada.

I tako Hrvatska ostaje bez mlade radne snage. Po projekcijama UN-a do 2050. Hrvatska će se naći među zemljama s najstarijim stanovništvom u Europi. Vrata zagrebačkog sajma otvorena su još sutra. U utorak sajam se seli u - Split.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se