443119
443119
443119
443119
443119

Potpisan ugovor o stipendiranju učenika u deficitarnim obrtničkim zanimanjima

  • , 12.07.2016., 17:59
  • Autor:
  • komentara

Čelnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) i Ministarstva poduzetništva i obrta potpisali su u utorak ugovor o stipendiranju učenika u deficitarnim obrtničkim zanimanjima kojim se HZZ prvi put aktivno uključio u odabir zanimanja uvažavajući lokalna tržišta rada.

 
 
 
 
Nada Šikić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Nada Šikić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Ugovor je vrijedan 11,5 milijuna kuna, a njime će se financirati 1280 stipendija po 750 kuna na mjesec, priopćeno je iz Ministarstva poduzetništva i obrta.

Stipendije su namijenjene za zanimanja autolakirera, automehatroničara, dimnjačara, elektroinstalatera, fasadera, instalatera grijanja i klimatizacije, konobara, kuhara, mesara, pekara, plinoinstalatera i slastičara te druga deficitarna zanimanja.

Ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić najavila je da se priprema i nastavak projekta koji će biti potpisan početkom kolovoza i za koji je osigurano 23 milijuna kuna.

U sklopu tog projekta stipendirat će se 2000 učenika, a bit će provedeno i 40 naukovanja za obrtnička zanimanja.

Projekt se, istaknula je ministrica Šikić, financira novcem iz europskih fondova, a prvi put iz tih će se fondova financirati i učeničke zadruge, vježbovne tvrtke i studentski poduzetnički inkubatori. Za to je namijenjeno dva milijuna kuna, dodala je.

"Radimo međusektorski, a sve kako bismo osigurali da naši mladi pronađu svoje stabilno radno mjesto u Hrvatskoj. U vrlo kratkom vremenu od nepuna tri mjeseca osigurali smo i nastavit ćemo osiguravati da najmanje 3300 mladih ove godine bude stipendirano. To je uvjerljivo najveći broj ikada dodijeljenih učeničkih stipendija za deficitarna zanimanja", rekla je Šikić.

Dodala je da se Europski socijalni fond i tu pojavljuje kao "ključni motor promjena" koje Hrvatska želi.

Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat napomenuo je da je takav način stipendiranja učenika potpuni zaokret i u vezi s osiguranjem financiranja za deficitarna zanimanja, naukovanja za obrtnička zanimanja i potpore učeničkim zadrugama i studentskim poduzetničkim inkubatorima jer to, objasnio je, više neće biti teret za državni proračun.

Od sada će cjelokupni iznos stipendija osigurati ministarstvo, a izvor financiranja bit će Europski socijalni fond, rekao je i podsjetio da su novac za stipendije dosad osiguravali Ministarstvo poduzetništva i obrta i jedinice lokalne samouprave te da je bio znatno manji.

Cilj nam je kroz tri, četiri godine prilagoditi srednjoškolski obrazovni sustav potrebama tržišta rada, tako da nam se više ne događa da reproduciramo radnu snagu za Hrvatski zavod za zapošljavanje, već onu potrebnu našem tržištu rada, zaključio je ministar Darko Horvat. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se