Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Ministar Mrsić potvrdio

Na snazi uredba o reviziji sumnjivih invalidnina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić potvrdio je kako je od danas na snazi uredba koja omogućava da se sva rješenja o invalidnosti na koja se posumnja, stave izvan snage te da se obustave isplate i pokrene revizorski postupak kako bi se utvrdilo pravo stanje stvari.

Osnovali smo centar u kojem će se provjeravati sva dokumentacija, osniva se i jedinstveno tijelo invalidskog vještačenja, a uvodi se i mogućnost pozivanja osoba koje primaju invalidske mirovine na preglede svake 3 do 4 godine, rekao je ministar Mrsić na javnoj tribini u Rijeci o prijedlozima za izradu novog Zakona o mirovinskom osiguranju.

Dodao je kako će se moći obustaviti isplata mirovina i svima onima koji nisu dostavili potrebne podatke, primjerice OIB, i da će im se mirovine isplatiti kada to učine.

Vezano za produljenje dobi za odlazak u mirovinu sa 65 na 67 godina života, ministar je rekao kako mora demantirati medijske napise da će to biti 2020.

'Usklađujemo dob za odlazak u mirovinu žena, a kada završi to razdoblje, onda bi mogalo početi razdoblje usklađenja za muškarce i za žene za odlazak u mirovinu sa 67 godina života, dakle ne prije 2030.; i neće trajati manje od osam godina', naveo je ministar Mrsić.

Naglasio je da će se o tome provesti široka rasprava.

>> Mrsić: Oni iz I. i II. stupa imat će mirovinu između 60 i 70 posto plaće

Također je kazao kako će od 1. siječnja 2014. oni koji imaju 41 godinu radnog staža moći otići u mirovinu bez penalizacije, bez obzira na dob.

I građani koji izgube radno mjesto zbog stečaja, a imaju uvjete za prijevremenu mirovinu, moći će nakon dvije godine, ako ne nađu posao, također u mirovinu bez penalizacije.

Prema novom prijedlogu, mirovine će uklađivati po rotirajućoj formuli, koja je, kako je rekao, važna za standard, tj. da bi mirovina bila oko 40 posto plaće.

Razdvojit će se sustav mirovina, rekao je Mrsić, ističući da mirovine po posebnim zakonima, a, koje se, smatra, neopravdano nazivaju povlaštenima, trebaju dijeliti sudbinu proračuna jer se u cijelosti financiraju iz njega, dok se mirovine iz rada financiraju iz doprinosa.

Na upit što je s onima koji studiraju, pa će imati manje staža, ministar je odgovorio kako bi se u tom dijelu moglo nešto mijenjati ako bi resorno ministarstvo nešto predložilo. No, napomenuo je kako netko mora financirati taj staž, da studenti dok uče ne rade i da tu treba napraviti neki drugi balans.

Rekao je da će se drugačije urediti i rad uz mirovinu, ali i da će se napraviti rezovi u dijelu prijevremenog umirovljenja, te da je jedan od ciljeva da mirovine iz prvog i drugog stupa za one koji će biti umirovljeni nakon 2040. ili 2050. iznose 60 do 70 posto plaće. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stiglo rješenje Što će biti s mirovinskim sustavom? Broj umirovljenika i radnika gotovo je izjednačen! Slika nije dostupna Stupio na snagu novi Zakon Evo novih pravila za buduće umirovljenike

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene