Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od 2030. godine

Mrsić: Oni iz I. i II. stupa imat će mirovinu između 60 i 70 posto plaće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Postupno produljenje radnog vijeka na 67 godina moglo bi krenuti 2030. godine kada se izjednači radni vijek muškaraca i žena. U izmjene će i Zakon o radu o kojem su sindikati zatražili još informacija. One koje su do sada dobili, nisu ih uvjerile da su izmjene zakona potrebne.

Koliko kilometara na dan prijeđe po svojoj bolnici Božena Javorović ni sama ne zna. Posla je mnogo svaki dan i tako već desetljećima. Rad do 67 godine čini joj se nezamisliv. 'Vrlo je upitno da li medicinske sestre u određenim godinama mogu sve te zahtjeve zadovoljiti, pitanje je i jesu li sa 65 godina to spremne napraviti', kaže glavna medicinska sestra, Božena Javorović.

Pročitajte i ovo Strani radnici HUP Gorući problem našeg gospodarstva: Uskoro će u Hrvatskoj raditi 400.000 stranaca Slika nije dostupna Natalitet pada Formula za propast: Stara nacija, manje djece, više nezaposlenih

Posebno na nekim radnim mjestima, poput jedinica intenzivne njege na kojoj je i sama provela čak trinaest godina. 'Pacijenti nisu ponekad u bolnici samo da prime terapiju nego su često puta i životno ugroženi i upitno je da li će preživjeti. Pitanje je kakva će biti usluga medicinske sestre koja se za tog pacijenta brine', objašnjava Božena.

Sindikati traže još informacija o novom zakonu o radu i mirovinskoj reformi. 'Treba napraviti još dodatne napore da bi sindikati prihvatili i shvatili da je potrebno mijenjati zakon o radu da bi se poboljšala konkurentnost', kazao je Damir Jakuš iz Udruge radničkih sindikata.

>> 'Nema teorije da stariji čovjek pronađe posao'

Jednostavniji otkazi, pravo poslodavca da raspoređuje radne sate kako mu odgovara samo su neke od spornih točaka. Iz HUP-a očekuju fleksibilniji zakon. 'Da novi Zakon o radu bude u funkciji konkurentnosti, da treba štititi radnike, da treba dati jednu novu nadu nezaposlenima i da treba prestati štititi neradnike', kaže glavni direktor HUP-a, Davor Majetić.

Produljenje radnog vijeka na 67 godina ići će postupno, a krenulo bi tek oko 2030. godine. Mijenjat će se i mirovine. 'Da omogućimo da svi oni koji budu odlazili u mirovinu iz prvog i drugog stupa imaju svoju mirovinu koja će biti između 60 i 70 posto plaće. Prema sadašnjem modelu, ta mirovina bi bila oko 20 do 30 posto', objašnjava ministar rada i mirovinskog sustava, Mirando Mrsić. Međutim, to nije dovoljno za dostojnu starost, pa i sindikati podržavaju mirovinsku reformu koja bi to promijenila.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene