Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog natpisa ZDS

Ministar uprave: "Grb udruge HOS-a mogao bi biti revidiran nakon donošenja novog zakona"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar uprave Lovro Kuščević obratio se javnosti nakon uklanjanja ploče s natpisom "Za dom spremni" u Jasenovcu.

Ministar uprave Lovro Kuščević uskoro održava konferenciju za medije nakon što je danas iz Jasenovca uklonjena ploča s natpisom "Za dom spremni".

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu" Slika nije dostupna Ministri o pločama i stabilnosti Vlade Kuščević: Preseljenje HOS-ove ploče u Novsku dobro rješenje; Dalić: Vlada je stabilna

"Premještanjem ploče iz Jasenovca u Novsku postignuto je rješenje i iskazan pijetet žrtvama Jasenovca. Vlada je prvi put u povijesti pristupila rješavanju probelma. Udruge s grbom u kojem piše "Za dom spremni" su registrirane davno prije", kazao je Kuščević.

Istaknuo je kako ploča s natpisom "Za dom spremni" od danas više nije u Jasenovcu jer je Vlada utvrdila da se time vrijeđaju žrtve. Kazao je kako je grad Novska dao pisanu suglasnost za premještanje ploče te je ono pri kraju.

"Tehničko usklađivanje"

"U ovom slučaju se radi o čisto tehničkom usklađenju statuta sukladno Zakonu o udrugama. Sve udruge u RH  imaju dužnost uskladiti se s novim Zakonom o udrugama oko tehničkih pitanja poput uvođenja likvidatora i slično. Upotreba simbola totalitarnih režima riješit će se novim zakonom nakon preporuka Vijeće za suočavanje s prošlošću", kazao je Kuščević.

Potvrdio je da će nakon donošenja zakona prethodno registrirani grbovi biti revidirani.

Na pitanje je li Ministarstvu uprave prihvatljivo ovakvo znakovlje i hoće li ono ostati dok su pripadnici HOS-a živi, Kuščević je odgovorio:

"Želim svima pa i pripadnicima HOS-a dug život. Ovo nije ničija pobjeda. Ovo je jedino pobjeda obitelji 11 pripadnika HOS-a koja se nalaze na toj ploči da prestane to mrcvarenje.Ovo je pobjeda Jasenovačke žrtve", kazao je Kuščević.

Na pitanje hoće li biti sankcioniranja zbog izvikivanja "Za dom spremni" na konferenciji HOS-a, Kuščević je odgovorio:

"Ako je bilo prekršaja moraju biti sankcionirani"

"To će ovisiti o nekim drugim institucijama", kazao je, a na pitanje misli li da bi trebali biti sankcionirani rekao je kako smatra da ako je došlo do prekršaja da onda trebaju biti sankcionirani.

Udruge HOS-a na današnjoj su konferenciji za medije poručile kako je statut UDHOS-a Zagreb u kojem je opis grba s natpisom "Za dom spremni" jučer ovjeren od Grada Zagreba uz pozitivno mišljenje od strane Ministarstva uprave.

"Nema šanse da bi ploča danas bila skinuta da nismo dobili "Za dom spremni" rješenje", rekao je Ivan Friščić, predsjednik Udruge dragovoljaca HOS-a.

Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar kazao je kako nije znao za takvo rješenje te poručio da je HNS-u neprihvatljivo isticanje "Za dom spremni" u javnosti.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene