Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka iz EU

Milanović Mislavu Bagi: Božićnice i dodaci su uspomene iz nekih ljepših vremena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u srijedu u Bruxellesu da ne postoji dvojba između rasta i štednje, da je potrebno osigurati održiv rast koji ne gura zemlju u dužničku krizu te naći kompromis između između dva pristupa.

"Hrvatska vlada se zauzima za model koji osigurava vidljiv i održiv rast, koji ne gura zemlju u dužničku krizu. Vidjeli smo da su mnoge zemlje stale sa zaduživanjem, ali je izostao rast, a bez rasta nema investicija. Istodobno, investitori traže financijsku stabilnost, nulte ili minimalne deficite, ali onda nema rasta i oni opet nisu zadovoljni. Tu imamo zatvoreni krug koji moramo otvoriti", rekao je premijer Zoran Milanović po dolasku na sastanak europskih čelnika iz redova socijalističkih i socijaldemokratskih stranaka.

Riječ je o tradicionalnim sastancima europskih političkih skupina uoči svakog summita EU-a. U srijedu navečer počinje neformalni summit na kojemu je glavna tema gospodarski rast i zapošljavanje.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Ne može biti premijer ANKETA Slažete li se s odlukom Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću? Ustavni sud odlučio o Zoranu Milanoviću (Na slici Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda) Dva dana nakon izbora Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

>> 'Interes investitora za hrvatske projekte velik'

Upitan čijem je modelu skloniji, onome njemačke kancelarke Angele Merkel, koja više inzistira na štednji, ili onome novoga francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, koji traži da se osigura rast, Milanović je rekao da to ne "stavlja na osobnu razinu". "Nas jedino zanima održiv rast, novcem koji Europa ima i idejama koje mi imamo. Tu ćemo se uklopiti. Ono što je za njih grba na cesti, za nas je planina, a pokazali smo da dobro znamo bušiti planine", rekao je Milanović.

"Hrvatska u ovom trenutku i štedi i razvija se, a rast koji imamo nas ne zadovoljava. Želim više za Hrvatsku. Cijela Europa stagnira, svi stoje, prema tome ovo je zajednička priča u kojoj ćemo pozorno slušati ideje velikih država i onda odrediti svoj stav", rekao je hrvatski premijer.

>> Izvoz nam stagnira, zakoni otežavaju poslovanje

Na pitanje hoće li ustrajati na promjeni kolektivnih ugovora, premijer Milanović je rekao da očekuje razumne sugovornike o tome pitanju. "Hrvatska je zadržala skoro sva radna mjesta u javnom sektoru, državnoj upravi i javnim poduzećima, koja uopće nisu restrukturirana. Hrvatska je potpisala niz kolektivnih ugovora koji nas opterećuju. Dakle, mi želimo sačuvati radna mjesta, skoro sva ako je moguće, sačuvati razinu plaća i kada to pogledamo to je već strašno puno, mnoge od europskih država su išle ispod toga", kazao je hrvatski premijer.

'Božićnice su uspomen iz nekih ljepših vremena'

Na pitanje reportera Dnevnika Nove TV Mislava Bage, dodao je da su prava koja idu iznad toga, dodaci, božićnice, "uspomene iz nekih ljepših vremena". "Bitno je raditi i primati plaću. Vjerujem i očekujem razumne sugovornike. Nemojmo ići na galamu, takva su vremena prošla, ako su ikad u Hrvatskoj bila. Bio bih najsretniji kada bih kao predsjednik vlade koja vodi državu, mogao, pod navodnicima, svima dati dvije tisuća eura plaće, ali to je nemoguće. U Grčkoj su umirovljenici imali veće mirovine nego u Austriji i sada je tu nastao problem, nema više novaca", rekao je Milanović.

Premijer Milanović je u Bruxellles stigao izravno sa summita NATO-a u Chicagu. (D.B./B.V./Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene