Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zagrijali stolice

Državna matura: Previše stresa u pet dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zašto se Ahilej naljutio ili tko je autor Kuće lutaka samo su neka od pitanja za hrvatski jezik u sklopu državne mature. 30 tisuća maturanata tako je nakon matematike zaključilo ispit iz drugog najvažnijeg predmeta. Slijedi još strani jezik pa upisi na fakultet.

Za osamdesetak pitanja iz hrvatskog učenici su imali manje od dva školska sata. Nekima poslije nije bilo do priče. Dok pak je za maturante, koji su prethodno dobro grijali stolac, test bio prava sitnica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U njemu su najslabiji Rezultati probnih ispita: Koji predmet ostaje najveći izazov maturantima? Slika nije dostupna Maturanti, sretno! Počela državna matura za obvezne predmete!

'Nije bilo ništa drugačije nego što smo radili u školi i pripremili se.' 'Bilo je nekih zafrknutih pitanja al sve sam riješio.' To su samo neki od odgovora maturanata na pitanje kako je bilo.

Kojoj vrsti leksema pripadaju grof i vitez, kakva je rima u Matoševu tekstu ili genitiv sintagme crven pokrov, pitanja su koja bi trebali znati, smatra profesorica hrvatskog jezika Smiljana Karlušić Kožar. Ispit je vidjela prvi put. 'Nije bilo ništa nepoznato, znači sve je bilo rješivo, koji su više učili više će toga i riješiti, oni koji su manje vjerojatno se neće odmah sjetiti.', dodaje profesorica Karlušić Kožar.

U svakoj školi nalazi se takozvana sigurna soba gdje se pod ključem čuvaju ispiti. No, oni se ubrzo nakon pisanja poštom šalju u Nacionalni ispitni centar. 'Sve je pod naljepnicama sa zaštitama sa onim crvenim koje ostavljaju tragove ako se otkine, ako je išta dirano, ako je itko išta pokušao odlijepiti, sve se to vidi. Apsolutno sigurno.', kaže ispitna koordinatorica Vesna Mišljenović.

U četvrtak matematika, u petak hrvatski, u ponedjeljak strani jezik, previše stresa je to u samo pet dana. 'Mislim da je velika konfuzija i velika anksioznost jer ne znaju što ih očekuje, a uvijek najveći strah imamo od onog što nam je nepoznato', objašnjava školski psiholog Mihael Kozina.

Na probnoj maturi prošle godine hrvatski nije položilo čak 16 posto učenika, a najviše njih dobilo je trojku. Za materinski hrvatski to je loš rezultat. Ocjene će ovaj put, uvjereni su svi, biti daleko bolje.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene