Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon godine dana

LISTA SRAMA U ovom trenutku 22 000 radnika ne prima plaću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava uvjeravaju da od objave liste njihovi inspektori imaju sve više posla, a oporba i sindikati kažu da je lista tek marketinški potez vladajućih.

Prošlo je godinu dana otkad je država javno objavila listu poslodavaca koji ne isplaćuju plaće svojim radnicima. U tom razdoblju s liste je skinuto 199 poslodavaca, a broj onih koji rade, a ne primaju plaću i dalje je vrlo velik.

Pročitajte i ovo Digitalni inovacijski inkubator - 2 Razmišljanje izvan okvira Potraga za najboljim mladim inovatorima: "Ovo je najbolji način učenja" Krešimir Sever (Foto: Dnevnik.hr) sindikati ipak skeptični Neoporezivi topli obrok i vrtić, CRO kartice... Provjerili smo koje će tvrtke primjenjivati nove mjere

Gospođa Lidija uredno odlazi na posao, a plaću ne dobiva. Poslodavac joj duguje 4 plaće.

'Mi smo svoju obvezu iz ugovora ispunili jer smo došli na posao, odradili svoje radno vrijeme pošteno, nikakav prekršaj nismo napravili, a poslodavac je svoj dio prekršio. i, što sada?', pita se Lidija Jagarinec, zaposlenica Imunološkog zavoda.

Plaće ne isplaćuje 5000 hrvatskih poslodavaca

Da bi riješila Lidijin i slične probleme, država se prije godinu dana dosjetila staviti sve takve poslodavce na javnu listu. Tada ih je bilo 7.038, a 28.000 radnika nije bilo plaćeno za svoj rad. Godinu dana poslije, broj poslodavaca smanjen je na 6.839, a bez plaće radi 22.000 radnika. Učinak? Nakon godinu dana, na listi je 199 poslodavaca manje, odnosno, 6 tisuća radnika primilo je plaću.

'Da je polučila rezultatom vjerojatno ne bi više bilo radnika koji rade, žive bez plaće. ja mogu jedino reći da se u hrvatskoj donose zakoni i odredbe koje smo odmah u startu spremni prekršiti', napominje Jagarinec.

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava tvrde da je od datuma objave liste sve više njihovih inspektora na terenu. U cijeloj prošloj, i prvih 6 mjeseci ove godine, podnijeli su 139 kaznenih prijava DORH-u, zbog sumnje da poslodavci nisu isplaćivali plaće radnicima.

'Mi nemamo mjeru, niti ju zakon propisuje, da mi možemo narediti poslodavcu da isplati plaću. Mi poslodavcu naređujemo da uruči obračun dugova na neisplaćene plaće ili naknade plaće, a onda je na radniku kada dobije takav obračun, onda radnici putem fine mogu naplatiti to svoje potraživanje, i to je najbrži put, ne idu u nekakav dugotrajni sudski, ovršni postupak, nego putem financijske agencije', objašnjava Gordana Grizelj Portner, iz Inspektorata rada.

No, putem FINE radnici se mogu naplatiti jedino ako poslodavcu račun nije blokiran. Pa u praksi, uglavnom, sve završi na sudu.

Ni država ne isplaćuje plaće, neke radnike nisu platili godinu dana

'Morate sve skupa predati na sud i dokazati da poslodavac nije imao novaca na računu, odnosno da ih je imao, a da vam ih nije htio isplatit. U ovoj situciji kad naš poslodavac, Imunološki zavod, nema novaca na računu, onda to nije kazneno djelo. ja tak mogu radit još 10 godina bez plaće', upozorava Jagarinec.

Oporba i sindikati smatraju da je objava liste tek promidženi trik vladajućih.

'Uz velike najave i minimalne rezultate, u konačnici se kreira problem kredibiliteta onoga tko te mjere provodi', kazao je Tomislav Ćorić, predsjednik HDZ-ova Odbora za financije.

'Mi u Hrvatskoj nismo nikad išli na nastavak toga, pa da to znači jedan javni poziv, za sve one poslodavce koji se nađu na listi srama, javno pozivamo građane da od njih ne kupuju, da s njima ne trguju, a i druge poslodavce da s njima ne ulaze u poslovne odnose, to bi možda dalo nekakav efekat. Na ovaj način, ništa posebno', kazo je Krešimir Sever, Nezavisni hrvatski sindikati.

Podsjetimo, u Hrvatskoj je, prema zakonu, neisplata plaća kazneno djelo, s propisanom kaznom zatvora do tri godine. Lista neplatiša, dala je vrlo skroman doprinos rješavanju problema onih koji rade, a za to nisu plaćeni.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene