Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utvrdio državni inspektorat

Inu vodili ilegalci pred očima predsjednika NO-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državni inspektorat utvrdio je kako su od početka godine čak 23 stranca, među kojima i predsjednik te dva člana Uprave i pet članova Nadzornog odbora INE ilegalno radili u Hrvatskoj.Sve se to događalo pred očima potpredsjednika Vlade, ujedno i predsjednika nadzornog odbora Ivana Šukera.

Dvomjesečno češljanje INE državni inspektorat je okončao u rujnu. Rezultati su u najmanju ruku iznenađujući. Među dvadeset i troje koji su prekršili zakon o strancima, našli su se i najkrupniji igrači.

Pročitajte i ovo Provjereno: Šljunak - 7 Krađa trajala mjesecima Neki su odvozili po malo, neki utovarivali bagerima... sve dok nije nestalo dvije trećine brda: "To je sve na otvorenom" Radnici Čistoće - 2 A što čini Grad? Još jedan radnik koji je stradao na Jakuševcu javio se Dnevniku Nove TV: ''Noću se često budim i prilikom zvukova se trznem. Strah me za kolege''

'Poslodavac inspektoru za 3 stranca člana Uprave i 5 stranaca članova Nadzornog odbora nije dostavio na uvid radne dozvole, odnosno potvrde nadležne PU o prijavi rada stranaca bez radne dozvole u razdoblju od 01.01.2010. godine do početka inspekcijskog nadzora', stoji u priopćenju inspektorata.

Za istim stolom s 5 stranih ilegalaca koji nisu pokazali radne dozvole, sjede i predsjednik nadzornog odbora, potpredsjednik Vlade Ivan Šuker, i ministar Božidar Pankretić. Požaliti su se mogli predsjedniku uprave, ali ni njegovu dozvolu nije vidio nitko.

Inspektor je strancima privremeno zabranio, pa dopustio daljnji rad. Svima su izrečene novčane kazne. Propust je INU stajao više od milijun kuna, a svaki od stranaca morao se odreći nešto više od 100 tisuća. Korporativni skandal pripisuju uglednoj konzultantskoj kući, koja je taj dio posla trebala odraditi za INU.

'Pogreška u procesu'

'Mi u potpunosti priznajemo da je napravljena pogreška u procesu. U skladu s tim, prihvatili smo novčanu kaznu koja je podmirena na vrijeme i od strane kompanije i pojedinačno, te smatramo ovo pitanje zaključenim. U ovom trenutku nemamo otvorenih pitanja s radnim dozvolama, konkretnije nema stranih državljana bez radnih dozvola u Ini, uključivši i članove Uprave i Nadzornog odbora', stoji u priopćenju INE.

Ministar gospodarstva nije htio nagađati tko je zakazao ili zažmirio nad ilegalcima. Glavno je kaže, da se nadalje sve odigra po propisima. 'Mi imamo zakone koji reguliraju nelegalan rad. Inspekcija je završila svoj posao, i ja vjerujem da će oni biti sankcionirani prema hrvatskim zakonima', uvjeren je ministar Popijač.

>> VIDEO: Kako je propala Ina

Iz INE navode da država ovdje nije izgubila ništa, jer su porezna davanja za Mađare podmirena od početka njihovog boravka u Hrvatskoj. Ipak, to ne umanjuje teatar apsurda - predsjednik nadzornog odbora, ujedno i potpredsjednik Vlade Ivan Šuker sjedio je za stolom s ilegalcima koji u Hrvatskoj predstavljaju sam vrh biznisa.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene