Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tu smo najslabiji

Hrvatskoj monitoring za čak tri poglavlja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz visokih diplomatskih izvora iz Europske unije rečeno je kako će monitoring Hrvatske biti određen za tri poglavlja - pravosuđe, tržišno natjecanje te pravda, sloboda i sigurnost.

Monitoring poglavlja tržišnog natjecanja odnosi se na brodogradnju, a pravde, slobode i sigurnosti odnosi se na Schengen. Monitoring će se provoditi u razdoblju od završetka pregovora do stupanja Hrvatske u punopravno članstvo. Isti izvor tvrdi kako su Europska komisija, ali i Europsko vijeće od Hrvatske dobili čvrsta politička jamstva da će u 'monitoriranim' poglavljima u razdoblju do prijama u EU članstvo, provoditi zajedničku pravnu stečevinu Unije.

Pročitajte i ovo Prometna policija Najavili akcije Policija će pojačano kontrolirati vozače: Idući tjedan posebno će provjeravati ove stvari Slika nije dostupna Veleposlanica Ronner u Karlovcu 'Zbog događaja u Splitu Nizozemska će tražiti nadzor nad Hrvatskom'

U slučaju da Europska komisija do 1. srpnja 2013. godine (indicirani datum Hrvatskog punopravnog članstva) u nadziranim poglavljima uoči nepravilnosti, poslat će Hrvatskoj tzv. rano pismo upozorenja. Monitoring na tri poglavlja zemlje članice Unije odlučile su uvesti kao novu mjeru, dosad nikad primjenjenu u povijesti proširenja. Cilj im je da u budućnosti sve zemlje pregovarači u EU uđu potpuno spremne. Rumunjska i Bugarska - podsjetimo - punopravne članice su postale s monitoringom na pravosuđe koji se sve od 2007. godine u tim zemljama provodi i danas.

Prije dva tjedna europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele kazao je da Europska komisija neće imati razloga predložiti monitoring Hrvatske i nakon njezina ulaska u EU. 'Zadaća Europske komisije bila je da se završi pristupne pregovore s Hrvatskom te da reforme donesene tijekom tog procesa budu nepovratne', objasnio je tada Fuele, izrazivši nadu da će Hrvatska uskoro postati 28. članicom EU.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene