Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odaslan apel

HDZ i SDP složni oko vruće teme dnevnica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Klub HDZ-a apelirao je u srijedu na nadležne institucije da čim prije rasvijetle aferu oko isplate deviznih dnevnica za vlade premijera Zorana Milanovića te odgovorne za propust pozovu na odgovornost, a apelu se priključio i Klub SDP-a.

"Znamo da državne institucije već provode određene radnje i apeliramo na njih da to čim prije, profesionalnije i transparentnije privedu kraju kako bi se znala istina, a odgovorni pozvali na odgovornost", poručio je HDZ-ov Jasen Mesić.

Mesić: HDZ neće poput SDP-a prozivati za kolektivnu odgovornost

Pročitajte i ovo Arsen Bauk Kritike i pohvale Bauk nakon izjave europske tužiteljice Kovesi: "Premijera nakon europske šamarčine očekuje šamarčina hrvatskih građana" Slika nije dostupna Okolnosti su se promijenile SDP neće podržati novo skidanje imuniteta Tomislavu Sauchi

Istaknuo je kako HDZ neće, poput oporbenih mu kolega, prozivati za kolektivnu odgovornost, već će poštivati rad institucija koje pozivaju da svoj posao naprave čim prije i sukladno pravilima struke.

Mesić je napomenuo kako je prošla, SDP-ova vlast sustavno ignorirala HDZ-ova upozorenja vezana za netransparentno trošenje sredstava, reprezentaciju i druga pitanja.

"HDZ je ožujku 2014. pitao Vladu tko i na koji način koristi službene kartice, reprezentaciju i aute, a odgovor smo dobili nakon godinu i dva mjeseca, tek nakon četvrte požurnice. Isto je pitanje postavljeno i premijeru Milanoviću, no on je nonšalantno odbio insinuacije i odgovorio: 'da, ima grešaka, propusta, nesmotrenosti, ali nema kršenja propisa", podsjeća Mesić.

Bauk: Vrlo sam siguran da političke osobe s ovim nemaju veze

"Vrlo sam siguran da će institucije utvrditi da političke osobe s ovim nemaju veze. Ne mogu to tvrditi sto posto, ali govorim to s vrlo velikom vjerojatnošću", rekao je SDP-ovac Arsen Bauk, pridruživši se apelu da institucije čim prije obave svoj posao.

Osim apela institucijama, u ovom slučaju bi bilo dobro da neko vrijeme pustimo institucije da rade svoj posao, dodao je Bauk.

Apelirao je pritom da DORH čim prije završi priču, nakon toga vjerojatno i sudovi, "kako se ljude koje se u aferi najviše spominje - Saucha, Budak, Petrović, Goldstein - više ne bi izlagalo nepotrebnom medijskom pritisku, jer po svemu sudeći te su se stvari događale mimo njihova znanja i volje".

Bauk je zahvalio medijima što su izvršili svoju ulogu, kad su druge institucije malo "prespavale" slučaj, ali i dometnuo kako je to prilika institucijama da na popravnom ispitu taj ispit polože, da se krivci kazne, a novci vrate u proračun.

Ponovio je stav SDP-a da iza afere, odnosno "ovog podmetanja" ne stoje politički suparnici te stranke, odnosno Vlada Andreja Plenkovića. "Blagi ton u Mesićevu izlaganju nas u tome još više učvršćuje", poručuje Bauk.

Predsjednik Kluba SDP-a izračunao je i kako je 307 tisuća kuna, iznos koji se spominje u aferi 'devizne dnevnice', dvostruko manji trošak za savjetnike nego će biti trošak savjetnika ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera. Ovdje su tri savjetnika radila besplatno, a tamo će jedan u četiri godine dobiti negdje oko 480 tisuća kuna neto plus doprinosi, što je dvostruko više, kazao je Bauk, očito aludirajući na Stierova savjetnika Ladislava Ilčića. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene