Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatske vlasti trebaju biti zabrinute

Federacija novinara: 'Nestanak Novog lista predstavlja ozbiljnu prijetnju medijskom pluralizmu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodna federacija novinara (IFJ) u utorak je u pismu hrvatskom državnom vrhu izrazila zabrinutost teškom situacijom u Novom listu i Glasu Istre.

U pismu Međunarodne federacije novinara (IFJ) hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću, premijeru Zoranu Milanoviću, predsjedniku Sabora Josipu Leki, resornom saborskom odboru i Ministarstvu kulture, IFJ i njegova europska podružnica EFJ navodi da ih je Sindikat novinara Hrvatske i Hrvatskog novinarskog društva 'upozorio na razorne ekonomske teškoće' koje ta dva dnevnika imaju zbog 'legalno upitnih poslovnih odluka njihova izdavača Alberta Faggiana'.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović čeka se most? Milanović već ima podršku 57 zastupnika? "Pitali su nas želimo li razgovarati" Zoran Milanović - 2 Objava na Facebooku Oglasio se Milanović! "Mandat može dobiti..."

Radnici Glasa Istre podnijeli kaznenu prijavu protiv članova Uprave, traže odstupanje uredništva

U pismu se dodaje da su novinari, urednici i ostali zaposlenici Novog lista izvijestili nadležne vlasti, uključujući policiju i državno odvjetništvo, o sumnjivim transferima novca i potencijalno nezakonitim poslovnim odlukama, što je izazvalo istragu u kompaniji. Sa sličnim problemima suočen je i treći list u Faggianovom vlasništvu, Zadarski list, navodi IFJ.

'Dobro smo upoznati s dugom i slavnom poviješću Novog lista, najstarijeg dnevnika u Hrvatskoj, osnovanog prije 114 godina i poštovanja što ga je stekao u Hrvatskoj kao tradicionalno neovisan i objektivan hrvatski list. No zahvaljujući dvojbenim odlukama gospodina Faggiana i njegove uprave, list je doveden na rub opstanka', piše IFJ.

'Mogućnost nestanka Novog lista predstavlja ozbiljnu prijetnju medijskom pluralizmu i ulozi medija u izgradnji i napretku demokracije u Hrvatskoj. A dodatno će rezultirati gubitkom radnih mjesta, što bi trebalo zabrinuti sve hrvatske vlasti', piše IFJ i naglašava da upitne poslovne odluke gospodina Faggiana, donesene uz potporu njegovih snažnih političkih saveznika, mogu samo dovesti do uništenja jednog od simbola hrvatskog novinarstva i postaviti ružan primjer ostatku slobodnih medija u zemlji. IFJ stoga poziva Josipovića, Milanovića i Leku da poduzmu hitnu akciju kako bi se spasili navedeni listovi (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene