457078
457078
457078
457078
457078

AUTOMEHANIČARI SAVJETUJU Evo kako pripremiti auto za zimu

  • , 15.11.2016., 07:34
  • Autor:
  • komentara

Od utorka je na većini prometnica u Hrvatskoj obvezna zimska oprema.

 
 
 
 
Priprema automobila za zimske uvjete (Video: Dnevnik Nove TV)
Priprema automobila za zimske uvjete (Video: Dnevnik Nove TV)

Oni koji je ne budu imali, mogu očekivati visoke novčane kazne, ali i niske temperature. Automobil je potrebno pripremiti za vremenske neprilike.

Ukoliko imate neodgovarajuće gume na automobilu, posljednji tren je da ih promijenite, jer u utorak stupaju zimski uvjeti na cestama, policija vas može kazniti sa 700 kuna.

''Na vozilu moramo imati ljetne gume minimalnog profila 4 mm sa lancima u vozilu ili zimske gume, koje sprječavaju proklizavanje vozila'', pojasnio je automehaničar Marko Žilić.

Nakon svakog pranja zimi, pošpricati glicerinom, kao se ne bi zaledile, jer u protivnom, nećete moći otvoriti vrata.

''Napravi se oštećenje gume i ulazi voda, kroz vrata unutra, a da se to ne bi dogodilo mora se špricati sprejem'', rekao je vozač Zlatko Jurkin.

A da bi vozilo upalilo i na niskim temperaturama potrebno je provjeriti i stanje ispod haube.

''Recimo akumulator, koji se zimi više troši, zbog grijanja i dnevnih svjetala. Zatim antifriz, koji mora biti ispravan, i mora ga biti dovoljno. Osim toga prekontrolirajte tekućinu za pranje stakla, koja mora biti otporna na hladnoću, da se ne bi smrzavala, da ne bi došlo do pucanja posude i pumpice za pranje stakla'', ispričao je automehaničar Stjepan.

Zagrebačka je zimska služba spremna, čak 259 ekipa i 18 tisuća tona soli, za čišćenje snijega sa zagrebačkih prometnica.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se