Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Video: Dok Mesić drži govor, Bush namiguje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na početku svečane večere kod domaćina, predsjednici Bush i Mesić održali su prigodne govore i zdravice. George W. Bush bio je uobičajeno spontan pa je, između ostalog, veselo promatrao nazočne, namigivao, a za vrijeme govora i pohvalio hrvatsku košarkašku reprezentaciju.

Naime, u jednom je trenutku, tijekom govora Stjepana Mesića, Bush skinuo naočale i namignuo nekome od nazočnih. Bush se, očito, dobro osjećao kod predsjednika Mesića.

Pročitajte i ovo Joe Biden s dopisnima u Bijeloj kući Bidenov šou na večeri: "Pa ja prema njemu izgledam kao Harry Styles!" Slika nije dostupna Blanka Vlašić na večeri s američkim predsjednikom Bushom

>> Banja Luka: uhićena osoba-prijetnja Bushu 

>>
'Na svečanoj predsjedničkoj večeri sva je hrana strogo kontrolirana' 

>> Bush kod Mesića, vojnike je pozdravio na hrvatskom čitajući s papirića

>> Busha u Hrvatskoj čuvaju snajperisti, marinci i - nuklearna podmornica!

>> George Bush, 'kralj gafova'

>> George W. Bush stigao u Zagreb!

>> Bush stigao uz neviđene mjere sigurnosti, kolaps prometa izostao

>> Svi američki predsjednici koji su stupili na hrvatsko tlo

>> 'Iako mnogi ne podržavaju Bushovu politiku, ovo je povijesni posjet za Hrvatsku'

>> Svjetske agencije o posjetu predsjednika Georgea W. Busha Hrvatskoj

>> Račune za lošu Bushevu gospodarsku politiku plaćat će njegov nasljednik

>> AntiBush prosvjed na Cvjetnom trgu

>> Svi predsjednikovi minusi

Njih dvojica u svojim su govorima pozdravili dobre hrvatsko-američke odnose i istaknuli savezništvo dviju zemalja nakon pozivnice za članstvo u NATO-u koju je Hrvatska dobila dan ranije.

U zdravici na svečanoj večeri koju je nakon razgovora izaslanstava dviju zemalja priredio u čast američkog gosta, Mesić je istaknuo da se hrvatsko-američki odnosi razvijaju uzlaznom linijom, poručujući da Hrvatska treba, a i želi saveznike i prijatelje širom svijeta koji će znati i htjeti surađivati s nama, "poštujući naš identitet i naše posebnosti, uzimajući u obzir svoje, ali i naše nacionalne interese, te polazeći od toga da politika koja se zasniva na zadovoljavanju interesa nije nespojiva s politikom oslonjenom na određena čvrsta načela".

"Vjerujem da Hrvatska u Sjedinjenim Državama može imati upravo takvog saveznika i prijatelja."

Mesić je poručio da se danas mora graditi svijet mira, sigurnosti i stabilnosti, svijet napretka i blagostanja - i to za sve te da u tome moraju sudjelovati svi, ma kako različiti bili - po veličini, snazi, potencijalima i utjecaju, ponekad i u pogledima.

"Ono što moramo graditi, to je međusobno povjerenje i uvažavanje - bez obzira na razlike, čak razlikama usprkos. Jer, samo u uvjetima međusobnoga povjerenja moguće je konstruktivno razgovarati, moguće je pretvoriti u realnost tezu kako se sva otvorena pitanja mogu i moraju rješavati pregovorima".

Mesić je zahvalio Bushu "na podršci što su je Sjedinjene Države pružale ostvarivanju dvaju prioritetnih ciljeva naše vanjske politike: ulasku u Europsku uniju i u Atlantski savez" i poručio da je Hrvatska svjesna svojih odgovornosti - i u regiji, i u Europi, i u svijetu te da će se znati ponašati tako da opravda povjerenje koje joj se ukazuje.

Odgovarajući na zdravicu predsjednik Bush kazao je kako pozdravlja činjenicu da je Hrvatska dobila pozivnicu kojom postaje "jedan od najbližih američkih saveznika" i poručio da dvije zemlje dijele zajedničke vrijednosti i vjeruju u ljudska prava i slobodu.

Bush je pozdravio potporu koju Hrvatska daje naporima za uspostavu i razvoj demokracije u Afganistanu.

"Cijenimo prijatelje koji su se suočili sa zlom i razumiju da postoji bolje sutra", poručio je predsjednik Bush.

"Rekli ste, predsjedniče, da ste iz male zemlje. Ali ja sam impresioniran vašim velikim srcem, kao i vašom sjajnom košarkaškom reprezentacijom, našalio se Bush. 

Prije svečane večere službena izaslanstva, prevođena dvojicom predsjednika vodila su razgovore, dok su se prve dame SAD-a i Hrvatske Laura Bush i Milka Mesić povukle u knjižnicu u Uredu predsjednika.

Na hrvatsko-američkoj  večeri okupila se politička, kulturna, gospodarska i vjerska elita

Na svečanoj večeri je, uz hrvatskog predsjednika i suprugu Milku koja je za ovu prigodu bila u decentnom crnom kompletu, te američkog šefa države i prvu damu Lauru odjevenu u elegantni crno-bijeli kostim, bio cjelokupan politički vrh: hrvatski premijer Ivo Sanader sa suprugom Mirjanom, predsjednik Sabora Luka Bebić sa suprugom Gerdom Marijom, te brojni članovi hrvatske Vlade - potpredsjednici Jadranka Kosor i Slobodan Uzelac, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, ministar obrane Branko Vukelić, ministri kulture te znanosti, obrazovanja i sporta, Božo Biškupić i Dragan Primorac.

Na večeri priređenoj u Kamenoj dvorani Predsjedničkih dvora bili su i novoimenovana hrvatska veleposlanica u SAD-u Kolinda Grabar-Kitarović, veleposlanik pri NATO-u Davor Božinović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, stranački čelnici - predsjednik SDP-a Zoran Milanović, predsjednica HNS-a Vesna Pusić, potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, te glavni hrvatski pregovarač s EU Vladimir Drobnjak i glavni tajnik Vijeća za regionalnu suradnju Hido Biščević.

Nazočili su i načelnik Glavnog stožera HV-a Josip Lucić, predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Mario Zubović, državna tajnica za politička pitanja u MVPEI-u Bianca Matković te predsjednik HHO-a Ivo Banac.

S američke strane u hrvatskim su specijalitetima uživali i državna tajnica Condoleezza Rice, savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Steven Hadley, te veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Robert Bradtke.

Poznati hrvatski sportaši koji su stigli na večeru, ovoga puta bez nacionalnih dresova u elegantnim i svečanim odijelima, bili su izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Slaven Bilić, plivačka šampionka Sanja Jovanović, bivši slavni NBA košarkaš Dino Rađa, izbornik rukometne reprezentacije Lino Červar, te svjetska prvakinja u skoku u vis Blanka Vlašić.

Kulturni milje predstavljali su kipar Dušan Džamonja, veleposlanici UNICEF-a glumica Bojana Gregorić i pjevač Zlatan Stipišić Gibonni te operna pjevačica Sandra Bagarić.

Uspješni hrvatski gospodarstvenici nazočni svečanoj večeri bili su vlasnik i direktor Gavrilovića Đuro Gavrilović, potpredsjednica Uprave tvrtke Ericsson Nikola Tesla d.d. Gordana Kovačević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević, generalni direktor Microsofta Hrvatske Goran Radman, te predsjednik Uprave Plive Željko Čović.

Vjersku zajednicu predstavljali su kardinal Josip Bozanić, muftija Šefko Omerbašić, predsjednik vjerske zajednice Bet Izrael Ivo Goldstein i predsjednik Židovske općine Ognjen Kraus.

Hrvatska i američka elita okupljena na svečanoj večeri na meniju je imala kozice s rikulom, gratinirane Jakobove kapice, svitak od brancina, grdobinu u umaku od limuna, garnituru povrća, zelenu salatu i radič, rožatu, kavu i čaj. Od bijelog vina posluženi su Vrbnička žlahtina Katunar, a od crnog Dingač Potomje. Ponuđen je i pjenušac Bela.

Predsjednik Mesić za poklon predsjedniku Bushu pripremio je repliku komiške gajete falkuše, autohtonog hrvatskog broda.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene