Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Svjetske agencije o posjetu predsjednika Georgea W. Busha Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetske agencije izvješćuju o posjetu američkog predsjednika Georga W. Busha Zagrebu, 24 sata nakon što je na summitu NATO-a u Bukureštu Hrvatskoj upućena pozivnica za članstvo u Savezu.

Reuters javlja da će Bush najvjerojatnije Hrvatskoj izraziti riječi pohvale za provođenje demokratskih reformi te pozvati hrvatsku vlast da nastavi tim putem i postane primjer drugim državama u nestabilnoj balkanskoj regiji.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na samitu u Parizu - 3 Vojna pomoć Andrej Plenković iz Pariza: "Svoje jedinstveno ratno iskustvo želimo prenijeti Ukrajincima" Stolar - 2 Revitalizacija Ovaj grad najviše izdvaja za obrtnike: "Problem mladih je što se ne žele uprljati"

Agencije javljaju da Busha u Hrvatskoj očekuju razgovori s predsjednikom države Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom, a da će se na povijesnom Trgu svetog Marka američki predsjednik obratiti hrvatskim građanima.

Bush, koji se čvrsto zalagao za prijem Hrvatske u NATO, u četvrtak je čelnicima Saveza na summitu u Bukureštu kazao da su Hrvatska i Albanija, koja je također dobila pozivnicu za članstvo, "poduzele teške političke, gospodarske i vojne reforme". 

"Obje su stavile svoje snage na raspolaganje misijama NATO-a....i bit će upečatljive članice tog saveza", podsjeća AFP na riječi američkog predsjednika i ocjenjuje da se na posjet Busha Hrvatskoj, koji završava u subotu poslijepodne, gleda kao na potporu i ohrabrenje drugim državama Balkana da prigrle reforme i na taj si način otvore put prema NATO-u.

Associated Press navodi da hrvatska vlada Bushev posjet smatra čašću i privilegijom, ali da se u Zagrebu pripremaju i prosvjedi protiv američke politike u svijetu. AP prenosi da je pozivnicom za članstvo u NATO-u Hrvatska ostvarila jedan od svojih glavnih vanjskopolitičkih ciljeva.

Tanjug ističe da je George W. Bush prvi američki predsjednik koji je stigao u službeni posjet Hrvatskoj, nakon što je Richard Nixon, u sklopu posjeta Jugoslaviji, "nakratko svojedobno boravio na teritoriju te bivše jugoslavenske republike", a Bill Clinton se "zadesio na zagrebačkom aerodromu nakon jedne od svojih europskih turneja".

Agencija javlja da "vlasti Hrvatske posjetu Busha doživljavaju kao prvorazredni politički događaj i čak svojevrsno veliko finale u završnici njegova predsjedničkog mandata", ali da "građani Hrvatske ne dijele entuzijazam svojih vlasti". 

Javljajući o "lažnom dojmu jednodušnoj podršci hrvatskih građana Bushu koji su proteklih dana stvarali provladini mediji", Tanjug se također osvrće i na prosvjede protiv američkog predsjednika i "očigledno dobro organizirano ljepljenje plakata u obliku tjeralice s fotografijom predsjednika SAD-a 'en face' i profila, s natpisom 'međunarodni terorist'".

Ocjenjujući da je Bushev posjet znak potpore Hrvatskoj nakon primanja pozivnice za članstvo u NATO-u, njemačka agencija DPA također javlja da će na večeri, koju u čast Bushu u petak navečer priređuje predsjednik Mesić, biti nazočni i slavni hrvatski sportaši, uključujući izbornika hrvatske nogometne reprezentacije Slavena Bilića, bivšu zvijezdu NBA-a Dina Rađu i svjetsku prvakinju u skoku u vis Blanku Vlašić.

DPA navodi da će se na večeri služiti specijaliteti hrvatske kuhinje, te izabrani sirevi i vina.

Osvrćući se na govor Georga W. Busha u subotu prijepodne, DPA piše da je Trg svetog Marka, "stješnjen između zdanja parlamenta i sjedišta vlade, inače zabranjen za javna okupljanja, ali hrvatske vlaste krše taj propis u čast Busheva posjeta".

Slovenska agencija STA prenosi riječi američkog veleposlanika u Hrvatskoj Roberta Bradtkea da je "Bush u Zagrebu, između ostalog, da bi s domaćinima proslavio pozivnicu Hrvatskoj za pristup u NATO". I STA ne zaboravlja spomenuti da je Bush prvi američki predsjednik u službenom posjetu Hrvatskoj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene