Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Održan AntiBush prosvjed na Cvjetnom trgu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Cvjetnom trgu u Zagrebu održan je prosvjed protiv politike Georgea W. Busha. Mnogi rekviziti su bili zabranjeni pa su prosvjednici većinom 'oboružani' malim transparentima.

Prosvjed su organizirale udruge Zelena akcija i Centar za mirovne studije. Bushu zamjeru kršenje ljudskih prava, započinjanje nepotrebnih ratova i nebrigu za okoliš.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne odustaju od mirnih prosvjeda Rijeka prosvjednika na zagrebačkim ulicama Slika nije dostupna Žele da Vlada odstupi Tisuće prosvjednika obišlo uži centar Zagreba, promet u potpunosti stao

Oko 250 aktivista Antiimperijalističke akcije okupilo se oko 17 sati na Trgu Francuske Republike gdje su uz udaranje u bubnjeve i glasno zviždanje izražavali svoje neodobravanje američke vanjske politike.

"Ovdje smo danas da bismo pokazali kako Hrvatska nije uz Busha i agresivnu politiku SAD-a", izjavio je aktivist Mario Šimunković. Dodao je kako prosvjed nije usmjeren protiv SAD-a i Amerikanaca, nego protiv američke politike.

U sklopu tog prosvjeda, na kojem su aktivisti istaknuli transparente i zastave protiv NATO-a i američke politike, održan je performance "tko želi biti naftaš".

Zatim su se oko 19 sati aktivisti Antiimperijalističke akcije pridružili skupu na Cvjetnom trgu, koji organiziraju nevladine udruge Documenta, Centra za mirovne studije i Zelena akcija. Na skupu su zapaljene svijeće za - kako su rekli aktivisti - sve žrtve politike Georgea Busha, stradale u Svjetskom trgovinskom centru, Iraku i Afganistanu.

Aktivist Centra za mirovne studije Gordan Bosanac novinarima je izjavio kako su organizirali mirno okupljanje u povodu dolaska Busha u Hrvatsku, želeći osuditi njegovu vanjsku politiku koja je, kako smatraju, smanjila standarde zaštite ljudskih prava i uzrokovala pogibije velikog broja ljudi u Iraku i Afganistanu. Smatra također da je "američka politika suodgovorna za neočuvanje okoliša u svijetu".

Iako su organizatori najavljivali da će na Cvjetnom trgu podignuti "mirovni kamp", to se nije dogodilo jer, kako su rekli, gradske vlasti su zabranile podizanje šatora, videozida, projektora i razglasa.

Na Cvjetnom trgu okupilo se 500-tinjak prosvjednika koji su se oko 21 sat mirno razišli.

Predstavnici udruga su za sutra u 10 sati najavili još jedno prosvjedno okupljanje također na Cvjetnom trgu, te su pozvali građane da dođu potpisati "velike razglednice s porukama " - "Pozdrav iz Zagreba", koje će, kako su rekli, pokušati predati američkom predsjedniku Bushu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene