Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Video: Busha u Hrvatskoj čuvaju snajperisti, marinci i - nuklearna podmornica!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posve je sigurno da se predsjednika Busha ne osigurava samo iz Zagreba. Sigurnost predsjedničkog zrakopolova šira je operacija u kojoj sudjeluju i borbeni lovci, brodovi, podmornice.

Dolazak američkog predsjednika, nema sumnje, pravi je sigurnosni izazov. Za jedan od najzahtjevnijih, najvećih, ali i najskupljih državničkih posjeta Hrvatskoj mjere osiguranja na najvišoj su sigurnosnoj razini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Ne pobjeđujemo u Afganistanu' Obama najavio pomirbu s Talibanima Slika nije dostupna Air Force One: Zrakoplov koji nikada ne kasni i ne gubi prtljagu

Iako će zračni prostor biti zatvoren satima prije slijetanja Georgea Busha, u zraku će biti poprilična gužva. Bush stiže najslavnijim zrakoplovom na svijetu - Air Force One, posebno je konstruiran za američkog vođu. Golemi jumbo jet nudi svu sigurnost i udobnost. 

Uz hrvatske, i američki kontrolori leta pazit će da se Bushevoj letećoj grdosiji nitko ne približi. Predsjednički avion slijeće u pratnji dva američka borbena lovca F - 16, najvjerojatnije još jednog Boinga 747, i helikoptera. Zračni prostor regije nadzirat će i AWAX.

Amerikanci ni na zemlji ništa nisu prepustili slučaju. Sve su rute odavno, i po nekoliko puta, pročešljane. Zagrebačke ulice očekuje pravi prometni kolaps. Šahtovi su zavareni, rolete spuštene, a na putu, kojim Bush prolazi zabranjeno je parkiranje.

Pred dobro štićenom kolonom blindiranih vozila i limuzina, prepunih komunikacijske opreme i sigurnosnih uređaja, koja će se kretati gradom sve mora biti besprijekorno čisto. Vozila su opremljena gumama s kojima nastavljaju vožnju čak i ako se probuše. Uspije li netko ipak proći sve mjere osiguranja i približiti se Bushu, zaustavit će ga specijalci. 

Uz tjelohranitelje, kretanje američkog predsjednika pod budnim je okom posebno obučenih snajperista koji su smješteni na krovovima, običnom puku što manje vidljivi.

Među onima, koji će se brinuti za sigurnost, bit će i psi tragači za bombama.

U Zagreb stiže i aktovka s nuklearnim kodovima, koja je uvijek uz američkog šefa države. Bit će šumova i u telekomunikacijskim kanalima. U potrazi za stotinama slobodnih veza, Amerikanci bi Zagrepčanima mogli poremetiti i uobičajeno telefoniranje.

Impresivne brojke i u samom predsjedničkom osiguranju - od oko 3200 američkih tajnih agenata, gotovo su polovica specijalci u civilu. U hrvatskoj je metropoli, procjenjuje se, 800 pripadnika američkih službi sigurnosti, tik uz Busha njih čak 250 naoružanih. 

Među brojnim policijskim osobljem i osiguranjem u specijalnom timu mjesta su rezervirana i za američke marince. 

Provjera sigurnosti i opsadno stanje i u Jadranu. S Bushevim dolaskom, slučajnosti li, poklopilo se i uplovljavanje krstareće NATO-ove utvrde, zapovjednog broda šeste američke mornarice u splitsku luku. U dane boravka američkog predsjednika u vodama Jadrana zasigurno će krstariti i fantomski gost - nuklearna podmornica.

Sve ovo vrijeme u stanju pripravnosti, i najveća je, pa i najbliža nam europska zrakoplovna NATO baza, talijanski Aviano, u kojoj su marinci i eskadrila američkih zrakoplova itekako spremni. Zbog blizine nestabilnog Kosova, naša je zemlja nešto opasnija zona.

Ovo je samo dio sigurnosnog protokola. Kad se sve zbroji - o hrvatskom političkom događaju godine brine čak 65 tisuća ljudi, što iz SAD-a, što iz zemlje domaćina.

Više od 10 milijuna kuna, grube su procjene, stajat će cijela sigurnosna operacija!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene