Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analitičari upozoravaju

Obama bi mogao razočarati Europljane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premda su politički dužnosnici u Europi redom poduprli izbor Baracka Obame za američkog predsjednika, a predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso čak izjavio da bi njegov izbor 'mogao biti prekretnica i za svijet', analitičari su upozorili da bi Obama Europljanima mogao ponekad biti i neugodan partner.

Čestitke Obami što su stizale iz Europe nisu odisale samo pristojnošću, nego i oduševljenjem. Prema anketama, tri četvrtine Nijemaca, Francuza, Talijana i Španjolaca podupiru Obamu. Neki od njih mogli bi se jednog dana i razočarati, upozorili su analitičari tvrdeći da bi se Europska unija i NATO mogli suočiti s neugodnim američkim predsjednikom u osobi Baracka Obame.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili" Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer

'Obamina potpora multilateralnoj suradnji, oprez u vojnim pitanjima i najava mjera protiv klimatskih promjena znači da mu je potrebna pomoć iz Europe, a ne samo da očekuje zajedničke fotografije', izjavio je Mark Leonard, ravnatelj instituta European Council on Foreign Relations, čiji je jedan od osnivača bivši njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer. 

'Izbor Obame pljuska je u lice onim Europljanima koji su radije kritizirali Busha nego da se sami pobrinu za globalne probleme', dodao je Leonard. 

>> 'U Bijeloj kući će biti crnac, a neće biti ni vratar, ni konobar, ni kuhar'

>> VIDEO: I Oprah Winfrey izašla na ulice proslaviti pobjedu

>> Zvijezde za Obamu: I Hollywood mu se poklonio

>> Nagli oporavak američkih burzi

>> 'Put će biti dug, uspon strm, možda ne uspijemo odmah'

>> Promjene stigle u Ameriku!

>> Čestitke Obami stižu sa svih strana svijeta

Obama, koji za razliku od poraženoga predsjedničkog kandidata Johna McCaina nema previše iskustva s Europom i europskim političarima, u srpnju je u Berlinu Europljanima obećao 'partnerstvo i suradnju' tvrdeći da 'Amerika nema boljeg partnera od Europe'.

Afganistan bi mogao postati prvi kamen spoticanja između novog američkog predsjednika i Europske unije Istodobno je najavio i očekivanja ako bude izabran. 'Europljani i Amerikanci morat će činiti više, a ne manje', rekao je.

Diplomati u Bruxellesu tumače tu rečenicu kao jasan znak da Obama od Europljana u prvome redu očekuje jači vojni angažman u Afganistanu u sklopu partnerstva. Afganistan bi mogao postati prvi kamen spoticanja između novog američkog predsjednika i Europske unije.

Druga sporna točna mogla bi biti Rusija. Moskva je Obami jedna od mnogih važnih tema, a za mnoge je Europljane ona možda najvažnija, smatraju diplomati.

Ako Obama, poput Georgea W. Busha, ustraje na pristupu Gruzije i Ukrajine NATO-savezu, to bi moglo opteretiti odnose između SAD-a i EU. Riječ je o problemu koji već uzrokuje podjele u samoj Europi, u kojoj istočnoeuropske države traže zaštitu SAD-a, a zemlje poput Njemačke, Francuske i Italije pokušavaju izgraditi odnos ravnoteže s Rusijom.

Europska unija s 27 članica bit će samopouzdani sugovornik američkog predsjednika. U sukobu između Gruzije i Rusije Unija je pod francuskim predsjedanjem preuzela inicijativu dok je američki predsjednik Bush samo promatrao što se događa.

'Mi smo partneri Amerikanaca i to ćemo pokazati američkom predsjedniku čim bude izabran', izjavio je uoči američkih izbora francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner.

'Sadašnju krizu moramo pretvoriti u šansu', izjavio je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso zagovarajući 'New Deal' za 'novi svijet'.

'Europljani očekuju da ih Obama prihvati kao partnere u svim vanjskopolitičkim inicijativama', upozorila je Annette Heuser iz njemačke Zaklade 'Bertelsmann', koja smatra da bi se očekivanja u tom pogledu mogla propasti.

'Mogućnost razočarenja u tom pogledu je velika', procijenila je.

Simbolični politički potezi, poput, primjerice, ukidanja zatvoreničkog logora u Guantanamu te inicijative protiv klimatskih promjena, mogli bi dovesti do toga da SAD u svijetu bude ponovno prihvaćen kao predvodnik, što s druge strane ne olakšava položaj Europske unije, smatra Heuser.

Stručnjaci se slažu da i Amerikance i Europljane čeka mnogo posla na usklađivanju vanjskopolitičkih nastojanja.

EU se nada da će se Obama više nego Bush od početka pozabaviti sukobom na Bliskom istoku. Novi američki predsjednik, i prije nego što preuzme dužnost, bit će glavni partner EU u nastojanjima vezanim uz novi financijski poredak u svijetu.

Ostali veliki problemi poput, primjerice, spora s Iranom zbog iranskoga nuklearnog programa, ostat će i dalje neriješeni.

Sve upućuje na to da će se 'u multipolarnom svijetu ponovno otkriti transatlantski odnosi', ocijenio je Mark Leonard iz instituta 'European Council on Foreign Relations'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene