Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odjeci Obamine pobjede

Nagli oporavak američkih burzi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U utorak su na Wall Streetu cijene dionica porasle više od 3 posto, što je njihov najveći skok ikada zabilježen na sam dan predsjedničkih izbora, jer su ulagači odahnuli što je došao kraj neizvjesnoj i dugotrajnoj borbi za Bijelu kuću i jer se nadaju da će uslijediti snažan rast cijena uobičajen za kraj godine.

Dow Jones indeks porastao je 3,28 posto, na 9.625 bodova, dok je S&P indeks skočio 4,08 posto, na 1.005 bodova. Nasdaq indeks porastao je, pak, 3,12 posto, na 1.780 bodova. Kraj gotovo dvogodišnje utrke za novog stanovnika Bijele kuće uklonio je s tržišta neizvjesnost. "Uskoro ćemo imati novo vodstvo, a tkogod to bio, bit će bolje nego dosad", kazao je Jim Paulsen, strateg u tvrtki Wells Capital Management, nekoliko sati prije nego što je objavljeno da je u predsjedničkoj utrci demokratski kandidat Barack Obama pobijedio republikanca Johna McCaina. No, neki analitičari kažu da jučerašnji rast cijena dionica nema puno veze s predsjedničkim izborima. Skloniji su tezi da se skok cijena zahvaljuje nadi ulagača da će ovih mjeseci uslijediti snažan rast, što je gotovo uobičajeno pred kraj svake godine. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Wall Street ponovo u padu Slika nije dostupna Dow Jones izgubio 733 boda

'Sumnjam da ovaj uspon ima neke veze s izborima, osim što smo svi zadovoljni da je dugotrajna kampanja konačno završena. Mislim da ulagači očekuju rast cijena kako se primiče kraj godine, jer ovo je klasičan, često viđen scenarij, prema kojemu nakon pada u rujnu i listopadu pred kraj godine slijedi snažan rast cijena dionica, a nitko ne želi to propustiti. Tim više što su u tržište ugrađene mnoge loše vijesti i što je duboko u području podcijenjenosti' bjašnjava Steven Goldman, glavni strateg u tvrtki Weeden & Co. 

I dok se spore oko utjecaja izbora na jučerašnji rast cijena, analitičari su suglasni da je daljnji pad kamata na međubankarskom kreditnom tržištu pozitivno utjecao na Wall Street. Jučer je Libor, ključna kamata na tom tržištu, na tromjesečne kredite u dolarima pao na 2,71 posto, s 2,86 posto, koliko je iznosio u ponedjeljak. Prije mjesec dana, kada je međubankarsko tržište bilo paralizirano jer banke nisu htjele kreditirati jedna drugu zbog straha da im zajmovi neće biti vraćeni, Libor je iznosio 4,33 posto.

'Bolja likvidnost i niže kamate na međubankarskom tržištu potiču nadu da će se normalizirati i kreditiranje kompanija i građana, a to će pozitivno utjecati na tržište kapitala', kaže Paulsen. I na europskim su burzama u utorak cijene dionica snažno porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 4,4 posto, na 4.639 bodova, dok je DAX indeks Frankfurtske burze osvojio 5 posto, dosegnuvši 5.278 bodova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene