Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova nada

Čestitke Obami stižu sa svih strana svijeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetski čelnici upućuju čestitke Baracku Obami na pobjedi na američkim predsjedničkim izborima.

'Izraelci čestitaju dvojici velikih prijatelja Izraela, Johnu McCainu na dobroj kampanji, Baracku Obami na povijesnoj pobjedi. Sigurni smo da ovo prijateljstvo čeka lijepa budućnost', kazao je glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Yigal Palmor.

Pročitajte i ovo Geert Wilders Završili parlamentarni izbori Antiislamski i antieuropski populist mogući novi premijer zemlje tulipana: "Nizozemska će biti vraćena Nizozemcima, tsunami azila i migracija bit će obuzdan" Slika nije dostupna Izbori u Mađarskoj Sarkozy čestitao Orbanu na pobjedi

Obami je čestitao meksički predsjednik Felipe Calderon koji ga je pozvao da što prije posjeti susjednu zemlju.

Calderon je uvjeren u 'nastanak nove etape u razvoju odnosa između dvije države, utemeljene na međusobnoj odgovornosti, dijalogu, iskrenosti, poštovanju i međusobnom povjerenju'.

Predsjednik Afganistana Hamid Karzai čestitao je američkom narodu na 'velikoj odluci'.

'Nadam se da će ovi izbori i dolazak predsjednika Obame donijeti mir Afganistanu i napredak afganistanskom narodu i ostatku svijeta', dodao je Karzai.

'Očekujem susret s izabranim predsjednikom kako bismo mogli nastaviti jačati posebne veze koje postoje između SAD-a i Kanade', rekao je kanadski premijer Stephen Harper čestitajući Obami.

'Vlada Novog Zelanda veseli se radu s novom administracijom', rekla je novozelandska premijerka Helen Clark.

Vaša briljantna pobjeda je između ostaloga i kruna fantastične kampanje, koja dokazuje čitavom svijetu vitalnost američke demokracije Nicolas Sarkozy Senator Obama preuzet će dužnost u kritičnom trenutku. Ima toliko izazova pred međunarodnom zajednicom, uključujući globalnu financijsku krizu i globalno zagrijavanje. Veselimo se što ćemo aktivno raditi s predsjednikom Obamom i njegovim timom kako bismo rješavali te izazove

Ministarstvo vanjskih poslova Kolumbije u priopćenju je pozdravilo izbor Baracka Obame i naglasilo da Kolumbija "stoji na raspolaganju za nastavak djelovanja na temama od zajedničkog interesa".

Kenijski predsjednik Mwai Kibaki pozdravio je izbor Obame na čelo Sjedinjenih Država.

'Kenijski narod neizmjerno je ponosan na vaše korijene. Vaša pobjeda nije samo inspiracija milijunima ljudi širom svijeta već je posebno odjeknula među nama ovdje u Keniji', kazao je on.

Japanski premijer Taro Aso izrazio je uvjerenje da će SAD , pod vodstvom Baracka Obame, krenuti naprijed u suradnji s međunarodnom zajednicom.

'Savezništvo Japana i SAD je ključno za japansku diplomaciju te za mir i stabilnost u azijsko pacifičkoj regiji', rekao je Taro Aso.

'Predsjednik (Asif Ali) Zardari izražava nadu da će pakistansko-američki odnosi biti osnaženi pod novim američkim vodstvom koje je dobilo mandat na izborima', priopćeno je iz pakistanskog veleposlanstva u Washingtonu.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy čestitao je Baracku Obami na 'briljantnoj pobjedi' na američkim predsjedničkim izborima, u pismu upućenom novoizabranom američkom predsjedniku, koje je objavila Elizejska palača.

'Primite najtoplije čestitke, od mene osobno, i čitavog francuskog naroda. Vaša briljantna pobjeda je između ostaloga i kruna fantastične kampanje, koja dokazuje čitavom svijetu vitalnost američke demokracije', napisao je Sarkozy.

'Vaši izbor je izbor promjene, otvaranja i optimizma američkog naroda. Dok je svijet u procjepu i sumnji, američki je narod, vjeran svojim vrijednostima koje su od uvijek sam identitet Amerike, sa snagom izrazio svoju vjeru u napredak i budućnost', ocijenio je francuski predsjednik.

'Ova poruka američkog naroda odjeknula je daleko izvan vaših granica. U trenutku u kojem smo suočeni s raznim izazovima, vaš izbor u Francuskoj, Europi i u čitavome svijetu izaziva veliku nadu. To je izbor otvorene, solidarne i snažne Amerike', istaknuo je Sarkozy.

>> Obama novi američki predsjednik!

'Francuska i Europa, koje su oduvijek ujedinjene s Amerikom svojim povijesnim vezama, vrijednostima i prijateljstvom, sada nalaze novu energiju da rade s Amerikom na očuvanju mira i napretka u svijetu. Budite uvjereni da možete računati na Francusku i moju osobnu potporu', zaključio je.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso čestitao je Obami na njegovoj pobjedi u izborima za Bijelu kuću.

Barroso je izrazio nadu da će se pod njegovim vodstvom Sjedinjene Države pridružiti Europi kako bi 'vodile svijet prema 'new dealu'.

Kineski predsjednik Hu Jintao čestitao je u srijedu Baracku Obami na pobjedi na američkim predsjedničkim izborima, izjavivši kako želi podići odnose Kine i SAD-a na višu razinu, objavilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

'U tom novom povijesnom razdoblju, nadam se da ćemo zahvaljujući zajedničkim naporima neprestano jačati dijalog, bilateralne odnose, međusobno povjerenje i suradnju te podići konstruktivan odnos Kine i SAD-a na višu razinu', izjavio je prvi čovjek Kine u poruci Obami.

Britanski premijer Gordon Brown čestitao je u srijedu Baracku Obami na izboru za američkog predsjednika, pozdravivši njegove 'progresivne vrijednosti i viziju budućnosti'.

'Želio bih iskreno čestitati Baracku Obami na pobjedi za predsjednika SAD-a', kazao je Brown u priopćenju.

'Nadamo se da će novoizabrani predsjednik u SAD-u ostati na pravom putu i bez odgađanja nastaviti američki angažman u mirovnom procesu', rekao je Saeb Erekat, bliski suradnik palestinskog predsjednika Mamuda Abasa.

'Nadamo se da će vizija o dvije države (Izraelu i Palestini) odmah biti pretvorena iz vizije u realnost', naglasio je on.

'Afrika, koja danas ponosno stoji pred vašim dostignućima, može samo s veseljem iščekivati plodne radne odnose s vama na bilateralnoj i multilateralnoj razini', rekao je predsjednik Južnoafričke Republike Kgalema Motlanthe.

'Nadamo se da će siromaštvo i nerazvijenost u Africi, koje ostaju izazov za čovječanstvo, dobiti veću pozornost nove (američke) administracije', dodao je.

'Vjerujemo da je Obama izabran zbog potpore američkog naroda njegovoj poruci promjene i nade', poručeno je iz Ureda južnokorejskog predsjednika Lee Myung-baka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene