Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obama smiruje euforiju

'Put će biti dug, uspon strm, možda ne uspijemo odmah'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Ako tamo negdje vani postoji još netko tko sumnja da je Amerika mjesto u kojem su sve stvari moguće, netko tko se još pita je li danas san naših utemeljitelja još živ, tko još uvijek dovodi u pitanje snagu naše demokracije - ova je večer vaš odgovor'.

To su bile prve riječi koje je u svom pobjedničkom govoru u Chicagu pred mnoštvom ujutro izgovorio novoizabrani američki predsjednik Barack Obama.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Pakistanu I to se događa Pobijedio na izborima pa objavio: "Neću prihvatiti pobjedu, namjestili su mi je" Za njih se otimaju poslodavci - 2 ČESTITAMO! Tim zagrebačkog FER-a pobijedio na međunarodnom natjecanju u robotici, osvojili dva milijuna dolara

Nakon što su proglašeni prvi neslužbeni rezultati Barack Obama obratio se okupljenom mnoštvu u Chicagu ispred njegovog izbornog stožera.

>>
Obama novi američki predsjednik!

>> Obama novi američki predsjednik: Promjene stigle u Ameriku!

>> Tužna Sarah već razmišlja o predsjedničkoj nominaciji?

>> Ostvarenje američkog sna Luthera Kinga i Kennedyja

'Put će biti dug. Naš će uspon biti strm. Možda ne stignemo tamo u jednoj godini ili jednom mandatu, no Ameriko - nisam nikada imao više nade da ćemo stići tamo. Obećavam vam, mi ćemo kao narod stići tamo', rekao je Obama. 

Onima kojima su mnogi tako dugo govorili da budu cinični, preplašeni i da sumnjaju u ono što možemo ostvariti, neka udruže ruke Procjenjuje se da se u Grant Parku okupilo oko 125.000 ljudi koji su došli dati svoju podršku Obami.

'U trenutku dok večeras slavimo, znamo da su izazovi koje nosi sutrašnji dan najveći u našim životima - dva rata, planet u nevolji, najgora finacijska kriza ovog stoljeća'.

'U ovoj zemlji uzdižemo se ili padamo kao jedna nacija, kao jedan narod'. 

'Trebamo tražiti nove izvore energije i stvarati nova radna mjesta, graditi nove škole i suočiti se s prijetnjama, i za nas - da vodimo, obnovimo saveze'.

'Uvijek ću vam iskreno govoriti o izazovima pred nama. Promjena je stigla u Ameriku. Onima kojima su mnogi tako dugo govorili da budu cinični, preplašeni i da sumnjaju u ono što možemo ostvariti - neka udruže ruke na luku povijesti i saviju ga još jednom prema nadi boljeg sutra'.

Pobornicima njegova protivnika Johna McCaina, Obama je poručio: 'Trebam vašu pomoć, bit ću i vaš predsjednik'. 

To su samo su neki od citata koje su prenijele svjetske agencije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene