Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Magični' štapić

Znanstvenici požar gase munjama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici s Harvarda imaju neobičnu viziju budućnosti vatrogastva - gašenje požara udarima munje.

Studenti s tog sveučilišta predstavili su način kako bi se u budućnosti mogli gasiti požari, bez da se poplavljuju zgrade, ili troše goleme količine vode za to. Oni su se pozabavili s 200 godina starim opažanjem kako električni izboj može oblikovati otvoreni plamen te su napravili svojevrstan električni 'raspršivač' u obliku štapića, piše popsci.com.

Pročitajte i ovo Požar u Čileu Uveden policijski sat VIDEO Vatrena stihija u Čileu ubila 64 osobe, predsjednik ima loše vijesti: "Ta će brojka sigurno rasti i to značajno" Slika nije dostupna Najbolji čovjekov prijatelj Obiteljski pas spasio djevojčice od smrti

Uređaj se sastoji od 600-vatnog pojačala, na koji se spaja svojevrsni štapić, koji usmjerava električnu energiju u koncentriranu zraku ili mini-munju. Testovi na 30 centimetara visokom otvorenom plamenu rezultirali su 100-postotnim uspjehom. Iako sami studenti tvrde da je proces teško objasniti, jer ga niti oni sami do kraja ne shvaćaju, pretpostavljaju da su u pitanju čestice ugljika, koje se oslobađaju tijekom izgaranja i koje se vrlo lagano nabijaju elektricitetom.

Jednom kad se nabiju elektricitetom, one na vrlo čudne načine reagiraju na električna polja i utječu na stabilnost plamena. Narušavanjem stabilnosti plamena u dovoljnoj mjeri, ugasit će ga, što su oni uspjeli i postići više puta.

600 vata snaga je jednog jakog audio sustava u automobilu, a znanstvenici vjeruju kako iste efekte mogu postići i s pojačalom deset puta manje snage. To znači da bi se mogao napraviti uređaj lako prenosiv i koji se može nositi samo u jednoj ruci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene