Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Baš kao Pangea

Zemlja će ponovno imati superkontinet i zvat će se Amazija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako je za vjerovati znanstvenicima sa američkog sveučilišta Yale, američki kontinenti i Euroazija spojit će se kod sjevernog pola za 50-200 milijuna godina.

Isti znanstvenici predviđaju i da će se Afrika i Australija također spojiti u 'superkontinent' nakon čega će se spojiti sve ostale Zemljine površine. Posljednji su put svi kontinenti bili spojeni prije 300 milijuna godina u 'superkontinent' poznat i kao Pangea.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVA ZEMLJA Stvara se novi superkontinent - Amazija Slika nije dostupna Ledeni pokrivač rekordno nizak Temperature oko Sjevernog pola došle blizu točke otapanja

Geolozi vjeruju da su se kontinenti, zahvaljujući pomicanju tektonskih ploča, već u nekoliko navrata u Zemljinoj povijesti spojili i to prije 1,8 milijardi godina u takozvanu Nunu, prije milijardu godina i Rodiniju i prije 300 milijuna godina u već spomenutu Pangeu. Novi je superkontinent već dobio ime Amazija zbog očekivanog spajanja Amerika i Azije.

Znanstvenici sada pokušavaju predvidjeti na koji će točno način doći do spajanja kontinenata. 'Dobro smo upoznati s konceptom Pangee, ali ne postoje uvjerljivi dokazi o tome kako se točno superkontinenti formiraju. Prema našem modelu Amerike će se spojiti preko Karipskog mora nakon čega će se ta površina preko Arktičkog oceana spojiti s Azijom i Europom', rekao je za BBC Ross Mitchell sa sveučilišta Yale.

Studija je objavljena u znanstvenom časopisu 'Nature', a znanstvenici pokušavaju uvidom u ono što se događalo u prošlosti predvidjeti geološku budućnost.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene