Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vizualizacija nevidljivog

Želite li vidjeti tamnu materiju, pogledajte super-simulaciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Možete li zamisliti kako bi to izgledalo da letite svemirom i vidite tamnu tvar?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Astronomski rekord Znate li što je z8_GND_5296 ? Slika nije dostupna 'Veliki prasak' u 'opasnosti' Ovo je nova TEORIJA o nastanku svemira

I dok se tehnologija za takav let razvija, tehnologija vizualizacije tog leta već je napravila taj ogroman skok. Sedmo najbrže računalo na svijetu Bolshoi, napravilo je kozmološku simulaciju rasporeda tamne tvari u svemiru.

Bolshoi je prateći mikrovalnu pozadinu svemira i druge podatke, rekonstruirao evoluciju svemira od postanka do danas, na način koji prikazuje kako se širila tamna tvar.

Svijetle točke u simulaciji su inače nevidljiva tamna tvar, a mnoge od njih su zapravo unutar samih galaksija. Simulacijom su vidljive i skupine galaksija, kojima gravitacijski dominira tamna tvar.

Statistička usporedba Bolshoi simulacije i pravih mapa svemira izuzetno se dobro podudaraju. Iako je Bolshoi simulacija dodatni podstrek dokazivanju da tamna tvar postoji, mnoga pitanja na tom polju i dalje ostaju, uključujući sam sastav tamne tvari, prirode tamne energije i načina na koji su se prve zvijezde i galaksije formirale.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene