Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zamislite dan kad bi zamrli internet, mobiteli ostali bez signala, nestalo struje, GPS signala, satelitskog programa. To bi se vrlo lako moglo dogoditi jer Sunce ulazi u aktivnu fazu, odnosno desetljeće jakih i učestalih eksplozija na njegovoj površini.


Zračenje koje će dopirati do zemlje moglo bi oštetiti tehnologiju o kojoj danas ovisi svijet. Spremaju se solarne oluje. U sunčevoj atmosferi postoje jaka magnetska polja i ona kad se razvijaju kad žive svojim životom dođu u fazu kad postanu nestabilne i tad dolazi do velikih erupcija, uvjetno rečeno imamo eksploziju i dio materijala sunčeve energije biva izbačen u svemir i to velikim brzinama, od 1000 kilometara po sekundi.

Vezani članci Slika nije dostupna Pogledajte do sada neviđen i zapanjujuć prikaz asteroida koji nam se nalaze blizu Slika nije dostupna S njegovim satelitima u svemiru svi na Zemlji će imati internet?

Nama neće ništa doletjeti, zaštićeni smo zemljinim magnetskim poljem, ali bi naše satelite u svemiru moglo oštetiti. Onda bi mogli imati problema sa GPS sustavom, mobilnom telefonijom preko satelita, vojska bi mogla imati problema, kao i televizori koji imaju satelitski prijenos. 1998. godine je cijeli Quebec ostao bez struje zbog jedne takve eksplozije.

Zato svemirska meteorologija postaje jednako važna kao i zemaljska. Pa kad se predvidi dolazak oluje na suncu, satelitsku elektroniku svemirski će stručnjaci ugasiti. Znanstvenici NASA-e tvrde, u najgorem slučaju sunce nam može spržiti tehnologiju a jednog od najavljivanih smakova svijeta 2012. zbog solarne superoluje, neće biti. Druga je stvar, što bi mnogima da ostanu bez interneta i mobitela, bio smak svijeta.