Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi problemi za Foxconn

Zbog odavanja tajni o iPadu završili u zatvoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Troje Kineza provest će godinu i pol dana u zatvoru zbog otkrivanja informacija o iPadu 2

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Testiranje kreće u listopadu iPad 3 stiže početkom sljedeće godine Slika nije dostupna Očekujemo Kindle tablet iPad napokon dobiva pravu konkurenciju!

Apple razvoj svakog novog proizvoda drži u strogoj tajnosti, a što se dogodi kada informacije o takvim proizvodima procure u javnost najbolje nam pokazuje slučaj iz Kine gdje je troje ljudi završilo u zatvoru zbog 'dilanja' tajnim informacijama o novom iPadu.

Iako je ova kompanija iPad 2 predstavila u ožujku ove godine, njegov je dizajn bio gotov već davno u 2010. godini, što su pokušali iskoristiti u MacTop Electronicsu. Naime, generalni menadžer ove kompanije koja proizvodi kućišta za iPad potkupio je jednu bivšu zaposlenicu Foxconna (proizvođač dijelova za Apple, ali i za mnoge druge kompanije poput Hewlett-Packarda, Della i Nintenda) koja je zatim stupila u kontakt s jednim tadašnjim zaposlenikom od kojeg je nabavila dimenzije i dizajn novog iPada.

S tim je podacima MacTop htio preduhitriti konkurenciju i prvi predstaviti zaštitna kućišta za iPad 2 koja su se pojavila na tržišta već prije kraja prošle godine, nakon čega su uklonjena iz prodaje. Istraga je dovela do navedenog trojca koji je uhićen u travnju i, nakon provedenog suđenja, osuđen na novčane i zatvorske kazne.

Menadžer MacTopa tako će u zatvoru provesti godinu i pol, radnik koji je otkrio tajne 14 mjeseci, a posrednica godinu dana.

Foxconn, iz kojeg su ukradene informacije o novom iPadu, osim po suradnji s najvećim svjetskim tehnološkim kompanijama, poznat je i po jako lošim uvjetima rada, lošim plaćama i samoubojstvima radnika koji ne mogu izdržati pritisak pod koji ih njihove gazde stavljaju. Tako oni rade i do 80 sati tjedno, mnogi od njih žive u samim tvornicama, a mjesečna plaća – i to nakon nedavnog povećanja, iznosi oko 300 dolara.

Jedan od poznatijih incidenata iz ove tvornice jest i onaj iz 2009. godine kada je jedan 25-godišnjak počinio samoubojstvo nakon što je navodno bio ispitivan oko nestanka prototipa iPhonea.

U Foxconnu nisu htjeli komentirati posljednje događaje oko krađe dizajna iPada 2, jer 'ne mogu komentirati stvari vezane uz unutarnju sigurnost i presude', no u Wall Street Journalu može se pročitati da su rekli kako su u potpunosti 'posvećeni zaštiti intelektualnih prava svojih klijenata'. U Appleu uopće nisu htjeli komentirati ovu presudu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene