Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Galilejeva noć

Pitanje dana: Zašto se do sada Sunce nije ohladilo?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koje je Sunce boje? Žute ili narančaste? Kako izgleda Jupiter? Samo su neke od zanimljivosti koje danas, sve do 22 sata na središnjem zagrebačkom trgu, možete vidjeti i nešto o njima naučiti.

Povodom astronomskog događaja, Galilejeve noći, svi zainteresirani mogu putem teleskopa vidjeti kako izgledaju Sunce, Mjesec i Jupiter. A u astronomskoj radionici možete izraditi svoju zvjezdanu kupolu. 'Gledamo Sunce kroz jedan određeni filter koji se nalazi tu na početku teleskopa i gledate Sunce u vidljivoj svjetlosti, u jednom određenom spektru, Sunce je žućkasto crvenkasto i vide se dvije sunčeve pjege', rekao je Alan Jadanić koji se već 15 godina bavi astronomijom. Za takvu ljubav nema cijene koju ne bi platio, kao i za ovaj teleskop.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Primjećena hipotetska čestica Tamna materija pronađena u središtu Sunca? Slika nije dostupna Pojačana aktivnost VIDEO 'Pjegica' milijun puta jača od nuklearnog oružja na Zemlji!

'Ovaj cijeli set up koji tu vidite, znači teleskop, kompjutrizirana montaža i 2, 3 okulara košta oko 75 tisuća kuna', rekao je Jadranić. Većina građana znatiželjno je čekala svoj red kako bi vidjeli veliku žutu kuglu. 'Nevjerojatno koliko to nebo, to Sunce koje je danas jedino vidljivo na nebu, koliko inspirira ljude na razno razna razmišljanja', kaže Slobodan Danko Bosanac, organizator. Najčešće pitanje na zagrebačkom središnjem trgu danas je bilo: 'Zašto se do sada nije ohladilo Sunce?' Uz atraktivan teleskop, one najmlađe privukla je astronomska radionica. A i roditelji su se bacili u pomoć, ne bi li svojoj djeci što više približili ovu znanost.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene