Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Koje je Sunce boje? Žute ili narančaste? Kako izgleda Jupiter? Samo su neke od zanimljivosti koje danas, sve do 22 sata na središnjem zagrebačkom trgu, možete vidjeti i nešto o njima naučiti.


Povodom astronomskog događaja, Galilejeve noći, svi zainteresirani mogu putem teleskopa vidjeti kako izgledaju Sunce, Mjesec i Jupiter. A u astronomskoj radionici možete izraditi svoju zvjezdanu kupolu. 'Gledamo Sunce kroz jedan određeni filter koji se nalazi tu na početku teleskopa i gledate Sunce u vidljivoj svjetlosti, u jednom određenom spektru, Sunce je žućkasto crvenkasto i vide se dvije sunčeve pjege', rekao je Alan Jadanić koji se već 15 godina bavi astronomijom. Za takvu ljubav nema cijene koju ne bi platio, kao i za ovaj teleskop.

Vezani članci Maksimir ljeti/Kiša u Zagrebu, ilustracija Malo ovako, malo onako: I u idućim danima bit ćemo u vremenskom sendviču Slika nije dostupna Otkrili crnu rupu koja dovodi u pitanje sadašnje teorije njihova nastanka

'Ovaj cijeli set up koji tu vidite, znači teleskop, kompjutrizirana montaža i 2, 3 okulara košta oko 75 tisuća kuna', rekao je Jadranić. Većina građana znatiželjno je čekala svoj red kako bi vidjeli veliku žutu kuglu. 'Nevjerojatno koliko to nebo, to Sunce koje je danas jedino vidljivo na nebu, koliko inspirira ljude na razno razna razmišljanja', kaže Slobodan Danko Bosanac, organizator. Najčešće pitanje na zagrebačkom središnjem trgu danas je bilo: 'Zašto se do sada nije ohladilo Sunce?' Uz atraktivan teleskop, one najmlađe privukla je astronomska radionica. A i roditelji su se bacili u pomoć, ne bi li svojoj djeci što više približili ovu znanost.