Obavijesti Video Pretražite Navigacija

VIDEO: Novo vozilo za led ne onečišćuje okoliš

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novo vozilo za led vozit će po Antartici bez da onečišćuje okoliš. Iako izgleda poput dječje igračke Lotusov 'Concept Ice Vehicle' izrađen je kako bi izdržao veoma niske temperature, a dostiže brzinu od više od 90 kilometara na sat.

Vozilo za led pokreće biogorivo, pa tako ispušta čak 70 posto manje štetnih plinova.

Pročitajte i ovo Stanje na cestama O problemima na cesti Bura puhala i do 180 km na sat: "Vozači ne žele pratiti signalizaciju, prate GPS" Prijelomi zbog skliskih površina - 4 Pripazite! Posljedice leda i skliskih površina: Do poslijepodneva 30-ak ljudi završilo u bolnici

'Antartika ostaje jedna od najvećih svjetskih misterija, rekao je Kieron Bradley, bivši dizajner Formule 1 koji je izgradio neke dijelove vozila.

CIV će koristiti dvojica istraživača na Južnom polu koji kreću otkriti kolika je važnost ledenih kapa za Zemlju. Ima radar kojim otkriva opasne pukotine ispod leda i težak je samo 350 kilograma, čime omogućuje posadi da ga ručno prenese preko nekih teže prohodnih dijelova.

'Ako možete koristiti vozila na pogon biogoriva u ovakvim uvjetima, nema razloga da ga ne koristite i u svakodnevnom životu', rekao je Andrew Regan, jedan od članova istraživačkog tima.

Regan i Andrew Moon već su proputovali Sjeverni i Južni pol, a ipak će im ovo biti prvi pokušaj prelaska s obale na obalu na ovaj način.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene