Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Završena je izrada najvećeg lasera na svijetu čija je primarna zadaća osiguravanje pouzdanosti američkog nuklearnog oružja, prenosi AP.


Najveći i najmoćniji laser na svijetu gradio se 12 godina i stajao je tri i pol milijarde dolara. 'Već mogu vidjeti kako su moji prijatelji u Holywoodu vrlo uzrujani jer su njihove stvari koje prikazuju na velikim ekranima zastarjele. Mi ovdje imamo pravu stvar', rekao je Arnold Schwarzenegger, guverner Kalifornije.

Vezani članci Koronavirus Kanada se pridružila zemljama s više od milijun oboljelih od COVIDA-19, u Brazilu više od 1000 preminulih dnevno Slika nije dostupna Toliko velik da pije vodu iz slavine

Može simulirati snagu hidrogenske bombe. U prostoru veličine oko tri nogometna igrališta 192. laserske zrake usmjerit će energiju na prostor veličine zrna graška. Nastat će temperatura viša od 100 milijuna stupnjeva Celzijevih i stvorit će kontroliranu nuklearnu fuziju. Znanstvenici vjeruju da bi ovim procesom mogli dobiti i nepresušan izvor čiste energije.

Znanstvenici će u predstojećih nekoliko godina ondje provesti niz eksperimenata. Ključno je pitanje hoće li energija dobivena nuklearnom fuzijom biti veća od energije utrošene na pokretanje fuzijskog procesa. Eksperimenti bi također trebali pokazati je li moguća izgradnja fuzijskih reaktora koji bi se koristili u proizvodnji električne energije.