Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobili 'komandni most'

VIDEO: Postavljena promatračnica na ISS-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Astronauti su danas na Međunarodnu svemirsku postaju ugradili promatračku palubu odakle će se posadi pružati pogled na Zemlju.

Posada svemirske letjelice Endeavour koristila se robotskom rukom i spojila kupolu izrađenu u Italiji s novom sobom nazvanom Tranquility, koja je na postaji bila dograđena u petak. Astronaut Terry Virts objasnio je da će vidikovac 'pomoći posadi u mnogim robotskim operacijama' jer će 'oni odsad imati širok pogled u raznim smjerovima'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stižu za dva dana VIDEO: Putovanje u svemir na 6 mjeseci Slika nije dostupna Misija Discoveryja Instaliran posljednji američki modul u ISS

>> Dovršena Međunarodna svemirska stanica

S ugrađenom novom sobom Tranquility i promatačkom palubom, kojih je vrijednost 100 milijardi dolara, uglavnom je završen velik posao proširenja svemirske postaje. NASA planira još četiri svemirske misije dopremanja komponenata za postaju koja je projekt 16 država i gradi se od 1998. godine. Endeavour je 8. veljače na 13-dnevno putovanje ponio šest astronauta, a povratak je planiran za nedjelju u svemirskom centru Kennedy na Floridi. Nova soba Tranquility ima toalet, generator za kisik, pročišćivač zraka, sustav recikliranja vode i svu drugu opremu potrebnu za život posade na svemirskoj postaji. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene