Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon deset dugih godina

Dovršena Međunarodna svemirska stanica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su astronauti tijekom svemirske šetnje 'pričvrstili' posljednji modul, dovršen je desetogodišnji projekt gradnje Međunarodne svemirske stanice.

Multinacionalni projekt vrijedan desetine milijardi dolara dovršen je 12. veljače 2010. instalacijom nove prostorije i kupole promatračnice, u kojoj je sudjelovala slavna kanadska robotička ruka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Astronauti demantiraju svađe 'Gradimo najbolju svemirsku postaju' Slika nije dostupna Sudar bez presedana Opasnost za ISS zbog sudara dvaju satelita je neznatna

ISS je tako samo nekoliko kablova i vijaka od potpunog dovršenja, ali su sada, nakon desetljeća duge međunarodne suradnje raznih svemirskih agencija, svi glavni dijelovi na svom mjestu.

Posljednja soba Međunarodne svemirske stanice zove se Tranquility, to je 7 metara dugačka prostorija sa sedam ogromnih panoramskih prozora koja svakome tko uđe daje veličanstveni pogled na okolni svemir i Zemlju.

'Završni dodir' ISS-u će u sljedećih 24 do 36 sati dati NASA-ini astronauti Robert Behnken i Nicholas Patrick.

Modul Tranquility je projektiran u Italiji, a težak je oko 360 tona. Nazvan je prema mjestu spuštanja Apolla 11 na Mjesecu. U njemu će se nalaziti oprema za održavanje života, sprave za vježbanje te toalet.

I kupola promatračnice i modul Tranquility su 'proizvod' Europske svemirske stanice. Prije 'umirovljenja' shuttleova bit će potrebne još najmanje četiri misije, u kojima bi se na ISS trebali dostaviti rezervni dijelovi i zalihe. NASA očekuje da će sve dovršiti do kraja rujna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene